Motstanden mot sammenslåing er fortsatt sterk, og mye tyder på at Solberg må ta i bruk tvang om hun skal få realisert sine planer.

Arbeidet med å nå målet om 100 færre kommuner går nemlig usedvanlig tregt. Ifølge Kommuneøkonomiproposisjonen har 55 kommuner de siste fire årene sagt at de vurderer tettere samarbeid, men av de 25 kommunene som har bestemt seg for hva som skal skje, har 15 avvist sammenslåing. Forsøkene blir ofte stanset av lokalpolitikere eller ved at innbyggerne sier nei i folkeavstemninger.

I samarbeid med Solbergs departement satte Kommunenes Sentralforbund sist vinter i gang et prosjekt om kommunestrukturen. Statsråden har bevilget åtte millioner kroner til gjennomføringen. Resultatene av prosjektet skal foreligge våren 2005. Har ikke kommunene funnet fram til løsninger innen den tid, er det slutt på Solbergs tålmodighet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa i et foredrag til landets ordførere i januar at kommunesammenslåinger skal være frivillige. Han viste til Sem-erklæringen, hvor regjeringspartiene er enige om at frivillighetslinjen skal være rettesnor. Bondevik forventer at frivillighetslinjen gir resultater, og at vi ender opp med en mer robust og annerledes kommunestruktur enn dagens.

Vi ser ikke bort fra at noen kommuner kan bli enige om frivillig sammenslåing. Men kommunalministeren har en mer realistisk tilnærming til dette enn statsministeren. Hun truer med tvang hvis ikke frivillighetslinjen fører fram.

Av en undersøkelse Analysehuset har gjort for NHO, fremgår det at seks av ti ordførere mener vi har for mange kommuner. Det er ordførere i Ap og Høyre som vil redusere, mens kollegene i KrF og Sp synes vi har et passe antall. Samtidig viser undersøkelser at et flertall av kommunale ledere som er organisert i Akademikerne vil ha færre kommuner.

Vi har tidligere på denne plass støttet en reduksjon av antallet kommuner, som i dag er 434. Kommunestrukturen er utgått på dato, for i grove trekk ble den til i en tid da folk stort sett tok seg fram til fots eller med hest og kjerre. Selv om vi har vært gjennom flere kommunesammenslåinger, har de ikke vært mange og omfattende nok til å forhindre at dagens inndeling fremstår som avleggs.

Sammenslåing vil gjøre norske kommuner mer robuste, og de vil kunne utnytte ressursene på en bedre måte. Med den motstanden som er mot sammenslåing, og alle de følelsene temaet setter i sving, blir det interessant å se hvordan Erna Solberg klarer seg når hun setter i verk «operasjon tvang».