KrF er på leting etter en sak som igjen kan skille de gule ut fra resten av flokken. I en hilsningstale til landsmøtet høstet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik applaus da han minnet om partiets to glansperioder, på 1970— og 90-tallet. I begge disse periodene hadde KrF en kampsak som sto ut og slo an; henholdsvis nei til fri abort og ja til kontantstøtte.

I dag oppfattes KrF som profilløst.

Det vil landsmøtet gjøre noe med. Og igjen er det familiepolitikken som skal løfte partiet. Men denne gangen gjennom en sum av saker. Og det ellers så økonomisk nøkterne partiet ser ikke på regningen når milliardene skal drysses over barnefamiliene. Som en utsending tørt sa da ordningene ble vedtatt: Det er tydelig at det er lenge siden vi har hatt en finansminister på skuldrene.

Vidar Udjus.jpg

Nå er det store honnørordet valgfrihet. Selv tillitsvalgte som er skeptiske til å binde seg for tett opp mot høyresiden, er frustrerte over det de mener er venstresidens moralisme i familiepolitikken. KrF-erne er mer enn lei av at lykken måles i stillingsprosent med tilhørende fulltids barnehageplass. De vil ha slutt på at foreldre som velger å være hjemme med sine små, møtes av nedlatende holdninger.

Men full valgfrihet er en illusjon. Det sørger både partiene på venstresiden og KrF selv for. Alle partier legger premisser for valgene som foreldre stilles overfor. De vedtar ordninger som gjør det lønnsomt å velge én løsning fremfor en annen. Og med det programmet KrF nå har vedtatt, blir det mer lønnsomt å være hjemme.

For det blir fort penger av det når partiet både vil øke kontantstøtten til 7000 kroner og mangedoble engangsstønaden ved fødsel til 165.000 kroner. Du skal ha en ok årslønn for å sitte igjen med tilsvarende sum i pungen.

Men i de aller fleste familier er det ikke ett fett om det blir mor eller far som holder seg hjemme. Norge er ikke et likelønnssamfunn. I mars la Teknisk beregningsutvalg fram en rapport som viser at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn riktignok ble litt mindre i fjor. Men fortsatt tjener norske kvinner i gjennomsnitt bare 86,5 prosent av norske menn.

Så når KrF vil gjøre det mer lønnsomt å være hjemme, vil det i de fleste familier lønne seg å la mor bli der. Og et slikt mønster vil igjen bidra til å sementere lønnsforskjellene. For det er nettopp fravær fra yrkeslivet i forbindelse med fødsel som er hovedgrunnen til at norske kvinner ikke tar igjen mennene på lønnsstatistikken.

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke sa i et av sine innlegg under debatten fredag at det skal lønne seg å arbeide. Med den pakka KrF nå har vedtatt vil mange finne det vel så lønnsomt å holde seg hjemme. Særlig mødrene.