Politikerne blir like sjokkert hver gang temaet tas opp, snakker seg varme om en verdig eldreomsorg, men det skjer ikke så mye i etterkant.

I Storbritannia går ti prosent av helsebudsjettet til behandling av underernærte eldre. Universitetet i Oslo har beregnet at sykehusene kunne spart 800 millioner kroner i året på å forebygge underernæring, framfor å behandle. Men forebygging må gjøres på et tidlig stadium. Dette blir forsømt. Det skyldes ikke vond vilje hos politikerne og beslutningstakerne. Det skyldes mangel på kunnskap, mangel på interesse og mangel på prioritering.

Kostbare medisiner

Underernærte eldre trenger kostbare medisiner. De blir liggende lenger på sykehus. De legges oftere inn igjen etter å ha blitt skrevet ut, fordi de ikke følges opp. Vekten fortsetter å avta, allmenntilstanden reduseres dramatisk, risikoen for infeksjoner øker. Et enkelt fall på isen kan ende med lårhalsbrudd. Pasienten havner i en ond sirkel. Professor i klinisk ernæring ved universitetet i Southampton, Marions Elia, kaller fenomenet «underernæringskarusellen». Når behandlingen blir mer komplisert tar det lenger tid å bli frisk, og det koster mer penger. En underernært pasient er en meget dyr pasient. Å forebygge er billigere.

Offentlig kjøkkendrift i dag er ofte organisert slik at maten lages på et sentralkjøkken, fraktes til sykehjemmet, og varmes opp der. Fordelen er at kjøkkendriften blir mer effektiv, personell og utstyr utnyttes bedre. Ulempen er at den som lager maten aldri møter den som spiser den. Matlukten i gangene som øker pasientenes appetitt, forsvinner. Den største utfordringen er selve tilberedningen. Ettersom kokkene forsvant med kjøkkenet er det pleierne som sluttilbereder maten. Erfaringer viser at dette tar mer tid enn man tror, og det blir mindre tid til pleie og omsorg.

Kompetanse

Kampen mot underernæring er vanskelig. Helse— og kjøkkenpersonell bør samarbeide tettere. Kompetansen til kostøkonomer og kliniske ernæringsfysiologer bør brukes i større grad. Kokker bør sluttilberede maten på sykehjemmet, ikke pleiere. Ikke minst må man huske å involvere den viktigste faggruppen: De eldre selv.

Kristiansand kommune arrangerer denne våren fagdager om underernæring. Kost- og ernæringsforbundet berømmer tiltaket!