Men de massive reaksjoner som allerede har kommet fra ordførere, publikum og politietaten selv, burde få Politidirektoratet til å revurdere reformen allerede før man gir seg i kast med en vidløftig evaluering.

Tilbakemeldingene er såpass entydige at de burde danne et velfundert grunnlag til raskt å kunne foreta nødvendige korreksjoner. For direktoratet bør merke seg at misnøyen ikke først og fremst målbæres av politimestre eller ansattes fagforeninger som har for vane å klage på ressurser. Den krasseste kritikken kommer fra ordførere som ser virkningene av reformen på nært hold.

Og det er sterk kost når ordførere omtaler reformen som en «katastrofe» og frykter at fraværet av politi i lokalsamfunnet blir erstattet av borgervern.

Det er Aftenposten som gjennom en reportasjeserie har rettet søkelyset mot politireformen. Avisen har blant annet foretatt en undersøkelse blant norske ordførere om deres erfaringer med reformen. Når en tredjedel av ordførerne oppgir at polititjenestene er blitt dårligere etter reformen, og nær 40 prosent mener det er blitt vanskeligere for publikum å få hjelp fra politiet, burde det kime alarmklokker i Politidirektoratet. Å vise til at det er for tidlig å trekke konklusjoner før man har foretatt en evaluering, er som å la brannvesenet starte slokkingen etter at huset har brent ned.

For oss på Sørlandet er det nedslående å registrere at politireformen synes å ha gått verst ut over agderfylkene, skal vi dømme etter svarene fra ordførerne. Ingen av agderordførerne kan melde om noen bedring i polititjenesten etter at reformen ble innført.

Dette stemmer med det bildet vi som avis har formidlet av de politimessige forhold på Agder etter reformen. Reformens målsetting var at det skulle bli flere politifolk ute i felten, mens antall skrivebordsbetjenter skulle reduseres. Tjenestemenn skulle flyttes fra kontorene til utetjeneste.

Det er det motsatte som synes å blitt tilfelle. Og i vår landsdel synes dette særlig å ha gått ut over polititjenesten i distriktene. Flekkefjord-ordfører Sigmund Krosslis beskrivelse i Aftenposten av de politimessige forholdene i hans kommune minner om rettsløse tilstander, hvor politiet bare rykker ut i kontortiden. Etter Krosslis mening er effekten av dette at folk slutter å melde fra når de utsettes for kriminelle handlinger. For en rettstat er dette en alarmerende utvikling.

Vi tror det er nødvendig for Politidirektoratet å korrigere reformen før publikums tillit til politiet svekkes ytterligere.