Protestene i Rogaland bunner i at Høybråten er en kandidat fylkespartiet er pådyttet utenfra. Lederen i Karmøy KrF, fylkets største lokallag, vil ha en lokal kandidat på førsteplass. Han legger ikke skjul på at fylkespartiet er instruert av toppledelsen i partiet til å prioritere Høybråten.

Argumentet som ble utslagsgivende for at Rogaland plasserte Høybråten på topp, var at han truet med å trekke seg som partileder om han ikke ble nominert på sikker plass til Stortinget. Etter avgjørelsen i Rogaland synes veien åpen til nasjonalforsamlingen for partilederen.

At nominasjonen av Høybråten er omstridt i Rogaland, viser en meningsmåling etter at saken ble avklart for en uke siden. KrF står i fare for å bli halvert i et av partiets sterkeste fylker som følge av nominasjonsstriden. Det svir også for KrF-ere i Rogaland at nominasjonen av Høybråten bidrar til å sikre Valgerd Svarstad Haugland topplassen i Akershus, Høybråtens hjemfylke. Det er mange som ikke har tilgitt henne håndteringen av Medhaug-saken. Valget om et år vil vise hvor dypt sårene stikker.

Den opprivende nominasjonsstriden har ført til betydelig frustrasjon og slitasje i partirekkene, og det er ikke tvil om at partiet er påført betydelig skade. Det er forståelig at KrF ønsker en partileder som sitter på Stortinget, men dilemmaet har vært at Svarstad Haugland i Akershus, eller en toppkandidat i et annet fylke, måtte trekke seg for å slippe Høybråten fram. Slik denne saken har utviklet seg, har det festet seg et inntrykk av et parti som ikke vil ha sin egen leder i nasjonalforsamlingen, selv om Rogaland nå har løst floken.

Både Østfold og Møre og Romsdal har vært under press for å finne plass til Høybråten, men har nektet å vrake lokale kandidater. KrF-ledelsen har imidlertid fortsatt å vise forakt for den lokale nominasjonsprosessen, og trumfet til slutt gjennom sin vilje. Hva dette får å si for oppslutningen om partiet, er uvisst. KrF har i de siste meningsmålingene beveget seg så vidt over sperregrensen, og den turbulensen og de stridighetene som har herjet partiet det siste året, stiller ledelsen overfor en enorm utfordring når det gjelder å gjenreise tilliten til velgerne. Spørsmålet er om partiet har påført seg selv varige sår.