Da et stort flertall i nasjonalforsamlingen i Pakistan truet med riksrett, valgte Pervez Musharraf å trekke seg fra presidentembetet. Generalens avgang er en seier for demokratiforkjemperne i landet, men det er likevel grunn til bekymring med tanke på hvem som skal fylle tomrommet etter ham i en av verdens mest konfliktfylte regioner.

Musharraf kom til makten gjennom et militærkupp for ni år siden. Etter angrepet på World Trade Center i 2001 ble han en av USAs viktigste allierte i krigen mot terror. Betydningen av å ha Musharrafs støtte gjorde at supermakten valgte å se gjennom fingrene med at han stadig oftere satte demokratiske spilleregler til side i eget land og etter hvert fremsto som en diktator.

Musharraf lovet sitt folk demokrati, men det ble aldri virkelighet. Han gikk i stedet motsatt vei. Derfor er mange pakistanere glad for å ha blitt kvitt ham. Det er også de to mest profilerte politikerne i den skjøre regjeringskoalisjonen i Islamabad, Nawas Sharif og Asif Ali Zardari. De har stått sammen om å få fjernet Musharraf. Et uavklart spørsmål er hvordan Sharif og Zandari vil håndtere situasjonen videre etter at deres felles fiende nå er ryddet av veien.

Håpet for Pakistan må være at de fortsetter å samarbeide. Ikke minst for å hindre at ekstreme krefter tilriver seg større innflytelse. Grenseområdene mot Afghanistan er fremdeles å betrakte som et fristed for Al-Qaida og Taliban, og konflikt om maktposisjoner i hovedstaden og fortsatt ustabilitet i landet kan bare tjene interessene til muslimske ekstremister som opererer på pakistansk territorium.

Musharrafs avgang har skapt ny tro på reelt demokrati i Pakistan. En demokratisk utvikling betinger bredt samarbeid politisk – og at hæren også respekterer resultatet av frie valg. Også når det kommer til valg av president. Men uansett vil utfordringene være store i tiden fremover med å bringe atommakten Pakistan på rett kjøl.

Helt til det siste hadde Musharraf USAs støtte. Nå må supermakten forholde seg til en ny pakistansk president. I krigen mot terror ønsker USA Pakistan som en viktig alliert også i fremtiden. Derfor er det spenning i Washington rundt hvem som etterfølger Musharraf som president.