Å være benkesliter i fotballen er ikke spesielt attraktivt. Det betyr at spilleren ikke er god nok for startoppstillingen. I politikken er det annerledes. Der er kampen om benkesliterrollen tøff. Om et år er det stortingsvalg, og nominasjonsprosessen er i gang. I løpet av høsten får vi vite hvem partiene mener har de beste forutsetningene for å sitte på Agderbenken i neste stortingsperiode.

Mange vil nok mene at den nåværende Agderbenken har mye til felles med fotballens reservebenk. For representantene har ikke markert seg mye på banen. Det kan ha sammenheng med at bare tre av de 10 tilhører regjeringspartiene. Med en rødgrønn regjering i flertallsposisjon hjelper det lite at benken er representert i gruppestyrene til Høyre, KrF og Frp. Den rikspolitiske innflytelsen er sterkt svekket.

Det var annerledes i forrige periode. Seks av ni representanter på Agderbenken tilhørte regjeringspartiene. I Bondevik-regjeringen 2001-05 var dessuten Ansgar Gabrielsen (H) statsråd og Jon Lilletun og Dagrun Eriksen henholdsvis parlamentarisk leder og nestleder for statsministerens parti, KrF. Landsdelen har knapt noensinne hatt så lett adgang til maktens sentrum.

Med dagens nasjonale meningsmålinger overført på Agder, vil Frp bli landsdelens største parti ved valget i 2009. Det vil ikke komme som noen bombe om Frp får to representanter i både aust og vest. Men fire Frp-ere på Agderbenken i neste periode vil ikke ha annet enn symbolsk verdi, om partiet havner i en avmektig opposisjon i Stortinget enda en gang.

Agder er tradisjonelt en borgerlig bastion, noe også sammensetningen på Agderbenken gjenspeiler. Ingenting tyder på at dette blir annerledes i neste stortingsperiode, og med tanke på politisk innflytelse, bør et bredt borgerlig regjeringsalternativ være i landsdelens interesse.

Allerede før partiene avholder sine nominasjonsmøter senere i høst, kan vi fastslå at det blir store utskiftninger på Agderbenken etter stortingsvalget neste år. Rolf Terje Klungland i Vest-Agder Arbeiderparti har frasagt seg gjenvalg. Det har også trekløveret Torbjørn Andersen (Frp), Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) og Inger Løite (Ap) i Aust-Agder. Av dagens ti representanter på Agderbenken er bare Dagrun Eriksen (KrF), Peter Gitmark (H), Freddy de Ruiter (Ap) og Åse Schmidt (Frp) rimelig trygge på ny periode.

Under nominasjonen er det duket for mange spennende dueller. Ikke minst i partier som gjorde det dårlig sist, blir det interessant å se hvem som pekes ut som de mest salgbare overfor velgermassen. Håpet er at partiene denne gang forsøker å dyrke fram kandidater som evner å sette landsdelen på det politiske kartet. Tomrommet etter Jon Lilletun har ingen klart å fylle.

Lilletun ble ikke stjerne over natten. Men han hadde forutsetningene og ble satset på. Det bør partiene ha i mente når nominasjonsprosessen ruller videre. Er ambisjonen representanter som kan tale landsdelens sak og har talent og format til senere å kunne bekle posisjoner med større innflytelse, er det viktig at partiene har et perspektiv som strekker seg lengre enn over en periode. Ikke minst har Ap på Agder en utfordring. Partiet har hatt regjeringsmakten store deler av etterkrigstiden, men agderfylkene glimrer gjerne med sitt fravær når sentrale posisjoner besettes.

I forbindelse med nominasjonen skal mange hensyn tas. Så mange at det ikke nødvendigvis er de dyktigste og de med størst potensial som havner på toppen av listene. Lang og tro tjeneste og skikkelig fotfeste i partiet er oftest en forutsetning. Og fortsatt har geografi enorm betydning. Kommer for eksempel førstekandidaten på Ap-listen i Vest-Agder fra Kristiansand, er det utenkelig at nummer to også er fra kristiansandsregionen. Da må andreplassen forbeholdes vestligere deler i fylket.

Ved siden av partitroskap og geografi har kjønn stor betydning. Så godt som alle partier etterkommer krav om kjønnsbalanse på den måten at begge kjønn er representert på de to første plassene på listen. Dessuten må alder og yrkesbakgrunn tillegges vekt – og hensynet til ungdomskandidater.

Med alle de forhold som er styrende for listesammensetningen, ligger det i kortene at mang en dyktig og velegnet kandidat kan bli offer for omstendighetene, mens andre som ikke synes like godt kvalifiserte, seiler inn til en topplass.

Det er nominasjonsmøtene i det enkelte fylke (valgdistrikt) som bestemmer hvordan listene til stortingsvalget skal se ut. Nominasjonsmøtet består av utsendte fra kommunepartiene. Når rangeringen på listene er vedtatt, er den endelig. Velgerne kan derfor ikke påvirke personvalget med sin stemmeseddel.

Nominasjonsprosessen fremstår ikke som utpreget demokratisk. Den er forbeholdt partimedlemmer som har betalt kontingenten, og er dermed et demokrati for de få. Blant de betalende medlemmene er det dessuten knapt en tredel som engasjerer seg aktivt i prosessen.

Kommunepartiene har separate møter og spiller inn til nominasjonskomiteen hvilke kandidater de vil støtte. Likevel stiller ikke delegatene fra det enkelte kommuneparti med bundet mandat til nominasjonsmøtet i fylket. Derfor kan vi også oppleve at nominasjonskomiteens innstilling ikke blir vedtatt. Slik det skjedde i både Frp og Ap i Vest-Agder under nominasjonen før valget i 2005. Den gang vraket nominasjonsmøtet i Frp komiteens førstevalg Stian Storbukås fra Kristiansand. Ut forsvant også Arild Birkenes fra Songdalen og Line Vennesland fra Vennesla. Kristiansandsregionen satt tomhendt tilbake da nominasjonsmøtet plasserte kandidater fra Farsund, Mandal, Kvinesdal og Sirdal på de fire øverste plassene på listen.

I Ap kuppet Kristiansand nominasjonsmøtet forrige gang. Nominasjonskomiteen hadde Berit Kittelsen fra Vennesla på andreplass på listen, men Kari Henriksen fra Kristiansand ble i møtet kjørt fram som motkandidat. Kampvoteringen vant hun.

Det kan igjen bli en livlig nominasjonshøst. Noen har allerede flagget sitt kandidatur høyt, andre ligger lavere i terrenget. Når det spisser seg til, er det å håpe at prosessen fram mot den endelige utvelgelsen ikke foregår i lukkede rom. Åpenhet rundt nominasjonsprosessen er et sunnhetstegn – og bidrar til økt politisk interesse.