Den norske finansieringsmodellen, der overskuddet fra Norsk Tipping i sin helhet går til idrett, kultur og frivillig arbeid, er og har gjennom 60 år vært en hjørnestein i utviklingen av norsk idrett. Utallige idrettshaller, lysløyper, fotballbaner og andre idrettsanlegg er bygget ved hjelp av spillemidler rundt om i hele Norge.

Dette har vært mulig fordi det er lovfestet at overskuddet fra Norsk Tipping skal gå til samfunnsnyttige formål og ikke til privat profitt. Norsk Tipping blir derfor en ansvarlig samfunnsaktør med klart definerte oppdrag. Norsk Tipping skal tilby nordmenn som ønsker det, god og forsvarlig underholdning gjennom spilltjenester. Overskuddet fra virksomheten skal gå til samfunnsnyttige formål, som for eksempel idrettsanlegg og -utstyr og anti-dopingarbeid, samt til å støtte all den positive aktivitet som skapes for barn og ungdom i alle idrettslagene i vårt fylke.

Utenlandske selskaper som driver ulike pengespill på internett, ønsker en endring i norsk spillpolitikk, der de får fri adgang til å etablere seg og reklamere i Norge. Disse selskapene forsøker stadig å finne nye metoder for å reklamere for sine tjenester i Norge, selv om de vet svært godt at slik reklame er ulovlig. De har tatt i bruk «norske» TV-kanaler som sender fra utlandet, som TV3, der man nå kan se reklame for ulovlig nettgambling hele døgnet. I tillegg har de gjort en rekke andre kreative forsøk på å få slippe til med reklame i norsk offentlighet gjennom markedsføring fordekt som stillingsannonser, markedsføring på boards, i DVD-er, stadionreklame og reklame fordekt som politiske ytringer og informasjon.

I tillegg forsøker disse internasjonale gamblingselskapene å gi et inntrykk av at de nærmest leder an i kampen mot spillegalskap, og har skyhøye etiske standarder og regelverk. Dermed skapes det et inntrykk av at nettgambling på deres sider er forsvarlig og trygt. Erfaringer fra for eksempel England, der slike selskaper opererer «fritt», viser at dette ikke stemmer. Det mangler ikke på eksempler, verken på folk som har tapt alt de eier og satt seg i gjeld i løpet av kort tid, eller mindreårige som klarer å spille bort store summer, til tross for at selskapene sier de har 18-årsgrense på sine spill.

De utenlandske selskapene hevder at de også vil gi penger til idrett og andre gode formål hvis de får lov til å tilby tjenestene sine i Norge. Det kan godt hende, men idretten, kulturen og frivilligheten vil i så fall måtte dele kaken med selskapenes utenlandske eiere som skal ha sin del av overskuddet som aksjeutbytte. Disse eierne vil selvsagt ønske å tjene så mye penger som mulig på spillvirksomheten. Vi vil få en langt mer aggressiv markedsføring og praktisering av spill i Norge, og dårligere kontroll. Dette er ikke i tråd med idrettens verdier, og vil ha store negative konsekvenser for samfunnet. Det ønsker ikke norsk idrett å være med på!

Idretten finansieres i dag fra flere kilder gjennom kontingenter, sponsorer, tilskudd fra kommuner og fylker og spillemidler fra Norsk Tipping. Den viktigste ressursinnsatsen av dem alle er det frivillige arbeidet som utføres på dugnad. I norske idrettslag legges det hvert år ned frivillig arbeid tilsvarende 24000 årsverk, det er mer arbeid enn det utføres i alle sykehusene og helseinstitusjonene i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene til sammen i løpet av ett år.

Selv med en enorm frivillig innsats i lokalmiljøene, er idretten avhengig av en god og stabil finansiering. Anlegg, utstyr og administrasjon må være på plass for at den frivillige innsatsen og idrettsgleden skal få utfolde seg. Det er neppe noe annet område i samfunnet der hver krone som blir brukt, skaper så mye meningsfylt virksomhet.

Hovedmålet for Vest-Agder Idrettskrets er en åpen og inkluderende idrett. Dette skal vi nå gjennom å gi flere barn, ungdom og voksne et bedre tilbud, prioritere grupper som ikke finner seg godt til rette i idrettslagene, vise respekt for menneskeverdet og sikre like muligheter for vekst og utvikling, og å øke det frivillige engasjementet og den lokale verdiskapningen.

For å nå disse målene er det helt nødvendig for idretten å ha et godt og stabilt samarbeid med samfunnet rundt seg. Idretten kan ikke sees på som en isolert aktør. Det som er skadelig for samfunnet er også skadelig for idretten, mens en velfungerende idrett har et viktig bidrag å gi til samfunnet. Samarbeidet med Norsk Tipping har vært en bærebjelke i utviklingen av norsk idrett, og vil bør også være det i fremtiden. Utenlandske gamblingselskaper bør ikke slippes løs verken i vårt fylke eller i Norge for øvrig. De store internasjonale gamblingselskapene må ikke få lov til å undergrave norsk idretts eget finansieringsfundament.