På den måten gis det signaler om at det ikke er ønskelig med noen lønnsvekst for politikerne i år. Statsminister Jens Stoltenberg har på sin side ikke brukt ordet frys. Han oppfordrer til moderasjon, og viser til at det er lønnskommisjonen i Stortinget som i oktober skal fastsette lønnen til regjeringen og stortingspolitikerne.

Utspillet fra de to partilederne i regjeringen tolkes som om disse ønsker noe annet enn statsministeren. Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete bruker ordet lønnsfrys, mens Stoltenberg bruker betegnelsen moderasjon. Statsministeren mener det er å gripe inn i lønnskommisjonens uavhengighet å signalisere hva han som regjeringssjef mener om spørsmålet knyttet til lønnsfrys.

Diskusjonen om frys har oppstått i kjølvannet av de tiltakspakker regjeringen har foreslått, blant annet for å hjelpe finansnæringen. Behovet for å markere at toppsjefer i denne næringen ikke må bevilge seg høye lønninger og fete bonuser har vært påtrengende for finansministeren.

Det er neppe noe tvil om behovet for moderasjon i vårens lønnsoppgjør. Samtidig kan det virke uheldig om ledende politikere gjennom bastante uttalelser om egen lønn legger føringer for den frie forhandlingsretten mellom partene i arbeidslivet. Det er kommet negative signaler fra arbeidstakerhold på utspillet om lønnsfrys.

Statsminister Jens Stoltenberg mener neppe noe annet enn det de to andre partilederne i den rødgrønne regjeringen om lønnsfrys. Men han velger som regjeringssjef en mer diplomatisk uttrykksform.

Lederen av lønnskommisjonen i Stortinget, Reidar Webster, har sagt at han har registrert lønnsfrysutspillet, og at han vil vurdere tyngden av utspillene når den tid kommer.

Politikerne må ikke overspille diskusjonen og utspillene om egen lønn. Lønnskommisjonen ble opprettet nettopp fordi politikerne skulle slippe å ta standpunkt til egen lønn.