Det er interessant lesning. For etter hvert har det blitt en sedvane her i landet at sykehusene går med astronomiske underskudd. Sørlandet sykehus endte på 84 millioner kroner i minus i fjor. Løsningen fra nesten samtlige partier er å slippe markedskreftene til i sykehusøkonomien. Mer konkurranse og betaling per pasient som får behandling skal til slutt gi oss et effektivt helsesystem som går i balanse.

I Skottland har sykehusene vært gjennom det samme. Men siden det skotske parlamentet overtok sykehusene fra det britiske parlamentet i 1999, har markedskreftene gradvis forsvunnet fra sykehusene. Stykkprisfinansiering er erstattet med årlige rammebevilgninger. Forskerne har funnet ut at markedsprinsipper som for eksempel stykkprisfinansiering, fører til økt byråkrati. Ved de engelske sykehusene, som fortsatt holder på markedskreftene, utgjør administrasjonsutgiftene trolig 15 prosent av de totale kostnadene. Førsteamanuensis Oddvar Kaarbøe ved Universitetet i Bergen, forteller om norske leger som bruker mye av sin tid på å administrere. De norske sykehusene får 40 prosent av inntektene sine som betaling per pasient. Pengene blir fordelt etter et avansert system basert på medisinske diagnoser. Legene bruker med andre ord mye til på å plassere pasientene i koder og dokumentere hva som blir gjort med hver enkelt pasient.

I 2008 holdt de skotske sykehusene budsjettene sine, og ligger an til å gjøre det i år også. I tillegg økte produktiviteten med over seks milliarder kroner. Men markedskreftene sitter igjen på den måten at sykehusene blir fulgt nøye opp. De skal følge budsjettene og være effektive. Hvis budsjettet sprekker, settes en ekspertgruppe inn, som skal få sykehuset på rett økonomisk kjøl igjen.

Erfaringene fra Skottland er overraskende. Trenden her i Norge har så avgjort gått i motsatt retning av Skottland. Ifølge FN bruker bare USA mer penger per innbygger på helsevesenet enn Norge. Likevel er norsk sykehusøkonomi tilsynelatende i en konstant krisetilstand. Det er åpenbart at noe må gjøres. Da kan de skotske erfaringene være interessante å ta med seg på veien.