Deretter ønsker han dem hjem igjen med høyere utdanning innen realfag, økonomi og administrasjon.

Vi slutter oss helhjertet til hovedpunktene i Bernanders analyse. Det er på alle måter utviklende å reise ut i verden og skaffe seg vidsyn og bredere horisont. Både for den enkelte og for næringslivet, som i årene etter oljealderen skal stå for den verdiskapingen vårt samfunn vil være avhengig av.

Tilgang til godt kvalifiserte mennesker gjelder imidlertid ikke bare innen de lange utdanningsløpene. Næringslivets konkurranseevne vil i fremtiden i stor grad avhenge av en godt skolert arbeidsstokk i form av mennesker med fagbrev i yrkesfagene.

Bernander er også opptatt av at jenter bør gjøre andre yrkesvalg enn i dag «hvis vi skal oppfylle det behovet vi har for kompetanse». Dette er et åpenbart poeng, ikke minst i vår landsdel. Fremdeles velger mange unge utdanning og yrke på basis av tradisjonelle kjønnsrollemønstre, i stedet for å ta utgangspunkt egne evner og muligheter.

Like fullt mangler Bernanders analyse en viktig dimensjon. For også fremtidens næringsliv vil være avhengig av en velfungerende offentlig sektor. En av de største utfordringene vårt samfunn vil stå overfor når eldrebølgen setter inn, er hvor vi skal få arbeidskraft fra til å dekke alle behovene, ikke minst innen eldreomsorgen.

I så måte refererte vi også i gårsdagens avis en deprimerende oversikt. Den viser at utdanning innen helse— og omsorgsyrker ikke lønner seg økonomisk. Blant annet som resultat av dette er sykepleieryrkene blant dem med størst frafall, slik at det i dag må utdannes to sykepleiere for å dekke et stabilt årsverk. Samme oversikt viser også at for den enkelte skoleelev blir faktisk livslønnen høyere hvis man i dag begynner i arbeidslivet rett etter endt grunnskole i stedet for å ta denne type utdanning.

Dette er ikke en bærekraftig utvikling. Også her bør NHO på banen.