Ennå er det mange velgere som ikke har bestemt seg. Dessuten er det fremdeles uklart om det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene (SD) kommer inn i Riksdagen.

Det nye partiet ligger på enkelte målinger an til å få rundt syv prosent av stemmene. Det kan i så fall gjøre partiet til det tredje største i Riksdagen. Likevel gjenstår det å se om alle som sier at de kommer til å stemme på SD, faktisk gjør det når de står i valglokalet.

Med Sverigedemokratene i Riksdagen kan den politiske situasjonen bli uoversiktlig. Det kan oppstå helt nye politiske konstellasjoner hvis partiet havner på vippen mellom blokkene. Ingen av de etablerte vil samarbeide med det innvandrerfiendtlige partiet. Sverige vil i så fall få en mindretallsregjering eller en regjering basert på at et av de etablerte partiene skifter politisk side.

I dette perspektivet kan det svenske Miljøpartiet bli en joker. Partiet har ikke definert sin posisjon tydelig på den tradisjonelle høyre/venstre-aksen. Og et flertall av partiets fylkesledere sier de kan tenke seg å samarbeide med de borgerlige hvis det er nødvendig for å isolere SD. I så fall vil den rødgrønne blokken være splittet, trolig for lang tid fremover.

De rødgrønne har ellers store nok problemer fra før. Blokken ble dannet etter modell fra Norge, men har ikke gitt samme suksess. Det faller mange sosialdemokrater tungt for brystet å skulle samarbeide med SVs svenske søsterparti, hvor sentrale tillitsvalgte ikke vil ta avstand fra kommunismen.

I tillegg sliter Mona Sahlins parti tungt med oppslutningen blant velgerne. Partiet som tidligere lå komfortabelt over 40 prosent i alle valg, må nå jobbe for å klare 30-tallet. Sahlin har lavere tillit enn den borgerlige regjeringssjefen Fredrik Reinfeldt på område etter område, ikke minst når det gjelder økonomien. Selv blant LO-medlemmene skårer Reinfeldt høyere enn Sahlin.

Går det som de fleste målingene tyder på, beholder Sverige dagens regjering. Men de svenske sosialdemokratene vil trolig se seg om etter ny leder.