Var det ikke for parkvesenet, ville byen vært en svinesti. Og opprydningen koster.

Kristiansand skal bli landets reneste by. Det var ambisjonen da aksjonen «Hold blomsterbyen ren» ble startet for tre år siden. Oppfordringen var at vi alle har ansvar for å holde byen ren. Holdningsendringen aksjonistene håpet på har latt vente på seg.

Nå tar politikerne affære. Kommunalutvalget vedtok tirsdag enstemmig å øke fokuset på forsøplingen av byen. Ordfører Per Sigurd Sørensen vil bøtelegge forsøplere, slik Bergen, Bærum og Trondheim gjør. Skal det ha noe for seg, må bøtene være av en størrelse som virkelig svir.

I utgangspunktet skulle en ikke tro at det er så vanskelig å lære seg til å bruke søppeldunkene i stedet for å kaste avfall på gaten. Likevel er det slik at mange bare slipper avfallet rett ned der de står eller går. Det være seg drikkebegre, pølsepapir eller innpakning av forskjellig slag. Folk lemper også matemballasje ut av bilvinduene når de har fortært innholdet.

Bystranda er en av Kristiansands store attraksjoner. Mange av oss er stolte når vi viser fram området for besøkende. Men stranden flyter over av søppel i sommersesongen. I skjærgården er det like ille. Engangsgriller og annen søppel skjemmer idyllen i ferieparadiset.

Fædrelandsvennens nettavis har de siste ukene fokusert på ulovlige søppelfyllinger. Tips og bilder har strømmet inn til redaksjonen. Gamle bilvrak, bildekk, kjøleskap, møbler, malingsspann og gamle byggevarer er dumpet i naturen. Når dette skjer, og vi vet at privatpersoner kan levere søpla gratis på kommunale avfallsanlegg, forteller det mye om holdningene i deler av befolkningen.

Vi har tidligere på denne plass oppfordret til at vi alle bidrar til å stoppe forsøplingen. Det har åpenbart hatt liten effekt. Ulike holdningskampanjer har vært like mislykket. Derfor er det forståelig at politikerne nå griper til tøffere virkemidler. Gi-blaffen-holdningen må være ganske utbredt når folk må trues med bøter i tusenkronersklassen for å stoppe tilgrisingen av byen og omgivelsene.