I går kom statistikk som viser at konsumprisindeksen — den vanligste målestokken for inflasjon - steg med 2,8 prosent fra november 2014 til november 2015, opp fra 2,5 prosent i tilsvarende måling i oktober. Med andre ord viser inflasjonen økende tendens og ligger nå over det mye omtalte målet på 2,5 prosent som vi ikke minst forbinder med forrige sentralbanksjef Svein Gjedrem. Hovedforklaring på utviklingen er kronekursen. Den har sunket markert i takt med at fallende oljepris har gjort Norge til et mindre attraktivt land å investere i. Svakere krone betyr at det vi importerer av råvarer, halvfabrikata og et spekter av ferdigvarer som strekker seg fra sko via biler til industrimaskineri, blir dyrere når regningen kommer i euro eller dollar.

Et nærliggende spørsmål er om økt inflasjon gjør at Norges Bank utsetter den rentesenkningsbeslutningen som diverse sjeføkonomer ser for seg vil bli truffet i neste uke. DNB Markets er blant de som mener nei, og at det rekordlave rentenivået følgelig skal enda lengre ned - til glede for låntakere, til fortvilelse for innskytere.

I går brakte vi også en artikkel som refererte ferske økonomiske rapporter fra både DNB og Nordea. Gjennomgangstonen er at det er grunn til en viss optimisme, selv om oljenedturen på ingen måte er over. «Oljefylkene», som Agder jo definitivt inngår i, skal få det enda mer strevsomt fremover, mens resten av landet klarer seg godt grunnet eksportvennlig kronekurs, lave renter og omfattende bruk av offentlige midler. Men viktigst av alt er forbrukertilliten; dersom folk flest bekymrer seg mer for andre enn for seg selv, vil de fortsette å bruke penger og dermed bidra til å holde hjulene i gang. Begge de to storbankene er av den oppfatning at husholdningene ikke kommer til å trykke på bremsepedalen.

En ny faktor i sjeføkonomenes beregninger er asylstrømmen. På kort sikt utløser den jo betydelig pengebruk, blant annet kanalisert til utleiere, matvarebransjen og en norsklærerstand som trenger til hurtig utvidelse. Det spennende i denne rent økonomiske sammenhengen er effektene på lengre sikt.