Barne,— ungdoms og familieetaten (Bufetat) har i den senere tid fått sterk og alvorlig kritikk i Fædrelandsvennen av Agder politidistrikt og Kristiansand kommune ved barneverntjenesten. Påstander om at det skapes kriminelle i barnevernet og at systemet hindrer barn og ungdom i å få den hjelpen de behøver, kan ikke stå uimotsagt.

Ansvaret for ungdommene som faller utenfor samfunnet må deles. Det er den eneste måten vi kan yte dem rettferdighet og gi dem et tilbud de klarer å benytte seg av på en god måte.

Ungdom som i 12 – 14 årsalderen behøver et tiltak i Bufetat på grunn av omfattende og alvorlige atferdsproblemer, har ofte hatt kontakt med hjelpeapparatet i mange år allerede. De fleste har over lengre tid ikke hatt noe skole/dagtilbud, har ofte misbrukt rusmidler, har begått mindre kriminelle handlinger og har få om noen, venner uten antisosial atferd. Disse ungdommene ønskes ofte av mange flyttet til andre steder i landet, langt vekk fra eget nærmiljø og egen kommune. Håpet er at ungdommene ved å komme bort, får en ny start i livet i et nytt miljø. Så enkelt er det dessverre ikke. De fleste av disse ungdommene ønsker å gjøre som annen ungdom: bo hjemme, gå på skole og tilhøre et fellesskap. Å sende dem vekk fra det de kjenner er sjelden løsningen.

Atferdsproblemene til disse ungdommene er ikke nye, og oppstår ikke i Bufetats tiltak, men årevis tidligere. At flytting hjemmefra og inn på en institusjon med andre ungdommer som sliter kan forverre situasjonen for den enkelte, er vel kjent.

For å forhindre at atferdsavvikene blir for store, har Bufetat gode tiltak som kan tilbys familien før ungdom flyttes hjemmefra. Da er det nødvendig at skolen, politiet, nærmiljøet og ulike deler av hjelpeapparatet i kommunen faktisk prioriterer dette arbeidet og bidrar inn i det.

Bufetat har tatt initiativ til at det nettopp jobbes på denne måten i Agder nå, slik at ungdomsmiljøet som har utviklet seg negativt, ikke skal eskalere ytterligere.

Norge var det første landet i verden som vedtok en barnevernlov. Allerede den gang var det debatt om hvordan man skulle behandle unge lovbrytere. Spørsmålet har stått om straff eller behandling, samfunnsvern eller barnevern. Er det barnas rettigheter eller samfunnets behov for beskyttelse som gjelder?

Barnevernet er satt til å passe på at barn og ungdom utvikler seg som de skal og ikke lider under omsorgssvikt. Vi skal påse at de får den omsorgen de trenger når de ikke lenger kan bo hjemme. Bufetat driver blant annet de statlige institusjonene og fører tilsyn med de private. Våre ansatte skal bidra til at de unge får mat, klær, skolegang, venner, godt forhold til familien og utvikler seg til å ta riktige valg i livet, slik at de kan få et godt og selvstendig voksenliv.

Straff er ikke en del av barnevernets behandling i Norge i dag. Det gjør det særskilt utfordrende både for politiet og barnevernet når ungdom under den kriminelle lavalderen begår alvorlig kriminalitet.

Barneverninstitusjoner er åpne institusjoner. Det er ungdommenes hjem for en periode i livet. Rettighetene til ungdommene er ivaretatt gjennom lover og forskrifter. Bruk av tvang kan kun benyttes av svært kort varighet og er strengt regulert. Ansatte kan ikke sette strengere grenser enn regelverket tillater. Fylkesmannen påser at rettighetene til ungdom på institusjon blir ivaretatt.

Ansatte på våre institusjoner arbeider godt med ungdom hver dag hele året rundt. De forholder seg til lover og forskrifter som Stortinget har gitt. Når det oppstår slike særskilte utfordringer i et miljø, slik Agder nå opplever, er det helt nødvendig at ulike deler av hjelpeapparatet bidrar til løsning. Sterk og usaklig kritikk av Bufetat bidrar ikke i riktig retning.

Norge er et godt land å bo i for de fleste av oss. Enkelte barn og ungdom har det så vanskelig at de trenger hjelp fra det offentlige. Det oppleves som et nederlag når vi ikke klarer å forhindre at ungdom utvikler seg til alvorlige lovbrytere, og må sone i fengsel. Da er det viktig at ulike instanser er der for dem og jobber sammen om å finne gode og hensiktsmessige løsninger, slik at unge liv raskt kan komme på rett kjøl igjen.

Det er derfor gledelig å vite at det er etablert samarbeid mellom politiet i Agder, Kristiansand kommune og Bufetat. Vi har alle et ansvar!