Landsmøtene har levd opp til den gamle hedersbetegnelsen som politiske verksteder, med friske diskusjoner om blant annet skolepolitikk og økonomisk politikk. Men også i det gamle måteholdspartiet Høyre bør det være en grense for alt. Høyrekvinnenes ønske om å fjerne pappapermisjonen er et reaksjonært forslag som partiets landsmøte til våren bør avvise med stort flertall.

I dag er ti uker av foreldrepermisjonen forbeholdt far. Denne andelen har gradvis blitt økt for at også far skal få mulighet til å bli godt kjent med barnet. Hvor nødvendig en slik opptrapping har vært, illustreres av at 90 prosent av foreldrepermisjonen tas ut av barnets mor.

I valgfrihetens navn er det vel og bra å ha en idealistisk formening om at det bør være opp til den enkelte familie å bestemme hvem som skal ta ut foreldrepermisjonen. Men ingen – heller ikke foreldre – foretar valg i et vakuum. Med dagens lønnsforskjeller er det åpenbart ulønnsomt for de fleste å la mannen være hjemme. Samtidig konkluderte Likelønnskommisjonen for kort tid siden med at én av årsakene til lønnsgapet mellom menn og kvinner er tiden kvinnene tilbringer i fødselspermisjon.

Ikke minst i vår landsdel er disse problemstillingene viktige. All statistikk viser at Sørlandet ligger etter resten av landet når det gjelder likestilling. Senest i går skrev vi på reportasjeplass om det svært mannsdominerte ledersjiktet på Agder, både i private bedrifter, offentlig sektor og politikk. Tidligere undersøkelser har også vist at sørlandske mødre tar ut det aller meste av foreldrepermisjonen.

Ikke noe av dette lar seg endre over natta. Likestilling handler om innarbeidede holdninger det vil ta tid å endre. Like fullt må samfunnets regler innrettes på en slik måte at vi innbyggere oppmuntres til å foreta valg som gradvis fører til større jevnbyrdighet mellom kjønnene. Høyrekvinnens forslag bidrar ikke på noen måte til en slik utvikling.