Mer enn 10000 mennesker er drept siden opprøret i Syria startet i mars i fjor. President Bashar al-Assad og hans brutale regime viser ingen nåde med landsmenn som krever et systemskifte i et av verdens mest seiglivede diktaturer.

Et knippe FN-observatører befinner seg i landet. De har ikke kunnet forhindre nye overgrep mot sivilbefolkningen. Når observatørene forlater et område de har inspisert, går det ikke lang tid før tungt bevæpnede militære styrker rykker inn og fortsetter likvideringen av eget folk. Det som skjer i Syria, blottstiller på en grell måte verdenssamfunnets maktesløshet i møtet med regimet i Damaskus.

Det som skjer i Syria, blottstiller på en grell måte verdenssamfunnets maktesløshet i møtet med regimet i Damaskus.

FN har riktignok vedtatt å sende 300 observatører til Syria. Kontingenten er en del av Kofi Annans fredsplan. Den tidligere generalsekretæren i FN er nå verdensorganisasjonen og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Ifølge vedtaket i Sikkerhetsrådet skal de første 100 observatørene skal være på plass om én måned. Om observatørkorpset kan bidra til å stoppe blodbadet, er uvisst, men det er halmstrået verdenssamfunnet nå klamrer seg til.

Utplasseringen av observatører kan imidlertid drøye lenger enn forutsatt. I går ble det kjent at syriske myndigheter nekter å ta imot observatører fra land som har sluttet seg til den såkalte "Venner av Syria-gruppen". Bakgrunnen for regimets betingelser er åpenbart at gruppen tidligere har krevd presidentens avgang og uttrykt støtte til opposisjonen. USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Tyrkia og Saudi-Arabia er blant de 14 landene som utgjør "Venner av Syria-gruppen".

Våpenhvilen som i henhold til Kofi Annans fredsplan trådte i kraft 12. april, er ikke blitt overholdt. Den er brutt av både regimet og opprørerne, og mange mennesker er blitt drept. Annan har tryglet partene om å slutte opp om våpenhvilen, fordi han mener det vil muliggjøre en politisk dialog om landets fremtid. Vi tror regimets bødler har for mye blod på hendene til at det vil føre fram. Utsiktene er dystre for en fredelig, politisk og varig løsning i Syria så lenge diktatoren Bashar al-Assad ikke tvinges til å gi fra seg makten.