Selv om valget først skjer på landsmøtet i mai, er det nå klart at hun kommer til å lede SV fram til våren 2013, noen måneder før neste stortingsvalg.

Halvorsen har en helt enestående posisjon i SV. Ingen vil utfordre henne så lenge hun selv ønsker å fortsette. Men den dagen hun takker av, kan det være duket for lederstrid. Nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell og stortingsrepresentantene Heikki Holmås og Inga Marte Thorkildsen er alle aktuelle kandidater.

Halvorsen ble leder i SV i 1997. Ingen før henne har styrt partiet i så lang tid. Det har vært usikkerhet om hun ville gå på en ny periode. Når svaret er ja, begrunner hun det med at lysten til å knuse høyresiden er på topp.

Halvorsen har ledet SV gjennom mange oppturer og nedturer. En av hennes største seirer er samarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Da de rødgrønne vant valget i 2005, var det en helt ny koalisjon som inntok regjeringskontorene. Det er vanskelig å se for seg at SV hadde forlatt opposisjonstilværelsen uten Halvorsens utrettelige innsats.

Samarbeidet med Ap og Sp har slett ikke vært knirkefritt. SV måtte svelge unna mange kameler den første perioden i regjering. De tre partiene gikk likevel til valget i fjor høst og ba om fornyet tillit. Det fikk de.

2009-valget ble en alvorlig nedtur for SV, som nå er minst i den rødgrønne koalisjonen. Arbeiderpartiet noterte solid fremgang og er i førersetet i enda sterkere grad enn før. Det gjør ikke livet i regjering lettere for SV.

SV er et miljøparti og et skoleparti, men har i liten grad klart å fremvise resultater av regjeringsdeltakelsen på sine hjertesaker. Meningsmålinger avslører at velgerne straffer SV hardt for manglende uttelling.

I den varslede kampen mot Høyre og Frp står Kristin Halvorsen foran en formidabel oppgave. Før valget i fjor høst bidro høyrepartiene og sentrum sterkt til å bane vei for fire nye rødgrønne år, fordi de ikke evnet å stable på beina et troverdig regjeringsalternativ. Det kommer neppe til å gjenta seg.