Fredelig sameksistens mellom det sekulære Fatah og det islamistiske Hamas kan i neste runde bane vei for forsoning mellom det palestinske folk og Israel.

Den interne palestinske konflikten har vært blodig og uforsonlig. Hamas har vokst kraftig i oppslutning og innflytelse siden opprettelsen i 1987. Det øvrige palestinske lederskapet i PLO, der den største aktøren er Fatah, har det siste tiåret følt Hamas som en stadig tøffere konkurrent blant det palestinske folk.

I 2006 vant Hamas valget til ny nasjonalforsamling i de palestinske områdene. Året etter kom partene fram til enighet om en nasjonal samlingsregjering. Men kort tid etter kastet Hamas Fatah ut av Gaza gjennom et blodig kupp. Siden har partene vært i en form for krigstilstand med hverandre.

En eller annen form for palestinsk samling er en forutsetning for at det kan bli fred i regionen. Helt siden Oslo-avtalen i 1994 har det pågått fredsforhandlinger mellom Israel og PLO. Hamas har hele tiden vært på utsiden og avvist de ulike avtaleutkastene. En endelig fredsavtale må ha aksept fra begge de palestinske partene for å ha mulighet til å kunne gjennomføres.

Det store problemet i dag er at Hamas ennå ikke har oppgitt sin væpnede kamp mot Israel. Organisasjonen har sendt ut svært uklare signaler om den jødiske statens rett til å eksistere. Enkelte i ledelsen har lansert tanker om å akseptere Israel, men dette har ennå ikke blitt bevegelsens offisielle politikk.

Men nettopp derfor er det viktig at Hamas nå innleder et samarbeid med Fatah. President Mahmoud Abbas sitt Fatah vil gjennom dette samarbeidet kunne utøve betydelig press mot Hamas for å anerkjenne Israels rett til å eksistere. Når det skjer, vil en viktig hindring på veien mot en fredsavtale i regionen være ryddet av veien.