Frp mener et forbud er viktig i bekjempelsen av radikal islamisme, og at det er liberale krefter som må føre denne kampen. De færreste vil være uenige i at det er viktig å få bukt med islamistisk tankegods og ekstremistiske holdninger. Men rigide sanksjoner mot religiøse klesplagg kan snarere føre til en radikalisering av islam.

Kampen mot burka og niqab vinnes ikke ved å ty til det tilsynelatende enkleste virkemidlet – forbud. Det fremstår heller ikke videre demokratisk – aller minst i vår del av verden – at staten skal bestemme over folks klesdrakt eller hvordan religion skal praktiseres.

Hver kvinne og mann må få kle seg som de vil, uten at det offentlige skal bruke verken krefter eller ressurser på kontrollvirksomhet. Særlig partier som hevder å representere liberale krefter, som Frp, bør være varsomme med å innføre forbud som vil svekke enkeltmenneskets frihet på dette området. Fra storsamfunnets side bør burka og niqab i utgangspunktet være like uproblematisk som andre religiøst motiverte klesplagg.

Burkaen – som dekker både hode og kropp – og ansiktssløret niqab er plagg vi sjelden opplever å se på gaten i vårt land. Det betyr likevel ikke at det ikke er viktig å ha en bevisst holdning til den problematikken slike klesdrakter representerer. Både burka og niqab er symboltunge plagg. Tilhengerne mener det er en religiøs plikt å bære slike plagg, mens motstandere ser på dem som åpenbare symboler på kvinneundertrykkelse – og mener det ofte er mannlige slektninger som tvinger kvinnene til å bære plaggene.

Storsamfunnet står overfor nye utfordringer som representanter for nye religioner og kulturer tar med seg til Norge. En sterkt følelsesladet debatt om burka og niqab, slik vi opplevde den i Stortinget denne uken, er ikke overraskende. I et demokratisk samfunn må det likevel være slik at på samme måte som forsvarerne krever sin rett til å bære de omstridte plaggene, må de respektere at andre krever retten til å kaste dem.