Forventningene til landets økonomi neste år, derimot, er sterkt fallende sammenlignet med tilsvarende måling for tre måneder siden.

Vi er inne i en svært vanskelig tid for de europeiske økonomier. Med unntak av Norge sliter resten av Europa med en betydelig gjeld. EU varsler innstramminger og strengere kontroll og regler. Land etter land i Europa innfører tøffe innsparinger. Sist ute er Tyskland og Storbritannia. Fra før vet vi at de såkalte PIIGS-landene — Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania - allerede jobber med tøffe tiltak.

Dette vil på sikt ikke bare virke inn på Norges økonomi, det vil virke inn på privatøkonomien til oss alle. De europeiske land er våre viktigste handelspartnere. Når de må spare, vil det gå ut over oss også. Vi vil i tiden fremover stå i fare for å få solgt færre varer og tjenester til utlandet. Også prisen på olje og gass kan gå noe ned.

Det er bare å håpe at de innstrammingstiltak man nå ser over hele Europa lykkes, og at de ikke kommer for sent. Svingninger i den internasjonale økonomien er vanlig, men nå kan vi stå foran en lengre tid med stagnasjon. Det er ikke lett med en økonomi og levekår basert på vekst.

I dette bildet er Norge annerledeslandet. Olje og gass har gitt oss rikdom, og vi har penger på bok. Nå kan det være fristende å bruke dette for å demme opp for virkningene av den fallende økonomien rundt oss. I en viss grad kan dette forsvares, men den norske økonomi må tilpasse seg omverden. Det er naivt å tro at Europas økonomiske situasjon ikke også vil påvirke oss.

Den økonomiske utvikingen i EU vil også kunne slå ut på lommeboken her hjemme. Så det er kanskje på tide å realitetsorientere seg i forhold til den private økonomien også. Alt tyder på at det i årene som kommer blir mer smalhans og tøffere tid. Da kan det være smart å ha litt i reserve.