Lindesnes har to valg: Nye Lindesnes (Marnardal, Mandal og Lindesnes) og Lyngdal 4 (Lyngdal, Hægebostad, Audnedal og Lindesnes).

Prosjektene er utredet og det kommer ikke nye opplysninger før et retningsvalg. Hvem skal vi søke å lage storkommune med?

Saken ble behandlet i juni, og V foreslo at det skulle holdes folkeavstemning. Det fikk vi ikke flertall for. Kun H og Frp var enige. Flertallet ville at kommunestyret skal avgjøre hvilken kommune Lindesnes skal søke å bli en del av, uten at innbyggerne direkte kan påvirke det.

Først når en avtale med det alternativet er klar, skal folk få mene noe.

En grov feil

Signalene vi får fra innbyggerne er at de vil være med å avgjøre fra start. Det har KrF, Ap Sp og Pp sagt nei til.

Sammenslåingen vil få stor betydning for alle som bor i Lindesnes, og vi mener det er en grov feil å ikke la alle si sin mening. Ei folkeavstemning gir valget legitimitet, og det blir lettere å godta resultatet som demokratisk.

Hvis ikke et nytt kommunestyre endrer det som er bestemt, kan vi få et vedtak med 11 mot 10 stemmer. Vil da valget være det folk flest vil?

Vi utfordrer velgerne til å tenke gjennom: Hvorfor er 21 personer i kommunen bedre i stand til å si hvilket alternativ vi skal velge, enn andre?

Som de fleste andre partier, er Venstre delt i synet på retningsvalg:

P. O. Skutle og R. L. Johnson velger Lyngdal 4. De mener at kommunene er mer like i størrelse og kultur. De tre små kommunene har flere innbyggere enn Lyngdal. Vi får et tydelig sentrum, men også sterke bygdesamfunn i hele kommunen. Lyngdal 4 virker også å ha et bedre økonomisk fundament og store muligheter innen næringsutvikling.

B. Skoie, K. V Berrefjord og E. S. Nilsen ønsker Nye Lindesnes.

Tradisjon og fellesskap

De vekter tradisjon og fellesskap, og ser verdien av å være en kommune nær Kristiansand som regionhovedstad med kort pendlevei. Tror også Lindesnes’ sunne «bondevett» kan styrke en ny kommune. Mandal har en bedre kommunal bygningsmasse og et sentrum som er opprustet og moderne.

Venstre vil ha to runder med folkeavstemning. En om hvilket alternativ vi skal jobbe videre med, og en om det ferdige resultatet kontra å stå alene. På den måten vil resultatet bli lettere å akseptere for alle.

Venstre vil foreslå denne løsningen etter valget, og følger selvfølgelig resultatet av avstemningen.

Som velger kan du være med å påvirke at innbyggernes mening blir hørt ved å stemme Venstre.