Tidligere har jeg vært her i militæret på Odderøya og Randøya. Også deltatt på flere musikkstevner. Alt dette på -60 -70 og -80 tallet. Seinere i forbindelse med fagforeningsarbeide. Har derfor holdt en god kontakt med Kristiansand gjennom mange år.

Ved besøket nå i sommer ble jeg nærmest sjokkskadet.

Haakon 7

P

759693.jpg Foto: Hilde Moi

å Torvet ved Domkirken står det en statue av kong Haakon 7. Rundt statuen var det rigget til et slags tivoli med lekeapparater, stenger, bannere osv. Dette sto helt inn til statuen. Ja det virket som den var en del av dette tivoliet.

Vi som hadde tenkt å se nærmere på statuen, men fikk ikke anledning til det. Den var jo innhegnet av denne lekeparken/tivoli.

For meg og mitt følge var dette et fryktelig syn. Kong Haakon 7. var redusert til en kommersiell gjenstand, slik at noen kunne tjene penger på han. Fryktelig opplevelse.

I tillegg var sokkelen skadd uten at det så ut som noen brydde seg med det.

Haakons NEI

I dette året som vi har markert 70 år siden krigen, og det er satt et sterkt fokus på kong Haakons NEI, var det derfor et sjokk å se denne mishandlinga av ettermælet til vår avholdte konge. I virkeligheten er det han vi kan takke for at vi igjen fikk vår frihet.

Når vi så hadde fått summet oss tok vi kontakt med turistinfo-kontoret for å forhøre oss om hvordan dette kunne ha skjedd. De kunne — ut fra sin kunnskap om saken - fortelle at bystyret hadde gitt tillatelse til denne bruken. Kommersielle krefter ville ha det slik.

Ser i dag på TV at hele kongefamilien er på rundreise for å lære barnebarna om Norges historie. De var derfor ved Vardøhus festning. Vi fikk se at de besøkte en statue av Haakon 7. La da også merke til at kong Harald var spesielt opptatt av statuen.

Vi får bare håpe at kongefamilien ikke får se mishandlinga av kong Haakon 7. slik den framstår i Kristiansand.

Verdig sted å minnes

Vil derfor sende en oppfordring til Kristiansand kommune ved ordføreren om å ta denne saken opp, slik at vi kan få et verdig sted å minnes hva kong Haakon 7. sto for.

Vi kan trenge det i vår overfladiske hverdag.

Var ellers å besøkte Odderøya. Var blitt et fint turområde med markeringer av hva som har vært her som en del av kystforsvaret. Besøkte bl.a. Kilden og fiskebrygga og mye mer. Byen har en flott utvikling og kan friste til nye besøk.

Men da må kommunen ordne opp i «glippetaket» som er nevnt i denne saken, raskest mulig. Kongefamilien og alle som er takknemlige over Haakon 7. innsats under krigen bør få en unnskyldning av kommunen.