For ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) er samarbeidet til venstre en personlig seier, og en oppreisning etter å ha blitt ydmyket av egne partifeller under budsjettprosessen for et år siden.

Mens ordføreren var på utenlandsreise, fattet KrFs bystyregruppe vedtak om å inngå forhandlinger med Høyre om 2005-budsjettet. Avgjørelsen var stikk i strid med hva Skisland ivret for. Han hadde gjentatte ganger gjort det klart at KrF burde samarbeide til venstre, men ble overkjørt av sine egne. Til overmål skjedde det mens han var på tjenestereise utenlands.

Ett år senere har han fått sin revansje. Forhandlingene om 2006-budsjettet har foregått i flere uker, og KrF har forsøkt å finne kompromisser både til høyre og venstre. Det endte til slutt i forlik med Ap og SV. Skisland fikk det som han ville, mens gruppeleder Anne Ma Timenes, som er varm tilhenger av samarbeid med Høyre, tapte den interne maktkampen.

De to KrF-toppene har helt siden valget i 2003 flagget tydelig hvor de befinner seg politisk, og uenigheten mellom dem er en kjent sak. Skisland har aldri lagt skjul på at han ligger nærmere Ap enn Høyre, og han mener KrF har mest å hente på samarbeid til venstre. Timenes benytter nesten enhver anledning til å påpeke at hun ønsker samarbeid med Høyre.

Timenes mister neppe nattesøvnen av at Ap er med på lasset, men at hun har måttet svelge et budsjettsamarbeid hvor SV også er med, kan ikke ha vært lett for gruppelederen. At SV bidro til å skaffe KrF ordføreren, har hun konsekvent forsøkt å tone ned, og hele tiden understreket at det her var snakk om et valgteknisk samarbeid. Nå kan hun ikke lenger bortforklare at KrF også samarbeider med SV politisk, etter et forlik som er en seier for Skislands politiske linje.

Timenes har funnet det nødvendig å presisere at forliket ikke er starten på et langsiktig samarbeid med venstresiden, og at det ikke inneholder noen forpliktelse ut over ett år. Spørsmålet er om partiet og byen er tjent med den vinglingen vi har sett fra KrFs side de siste årene. Partiet samarbeidet til venstre om 2004-budsjettet, til høyre om årets budsjett og dreier nå til venstre igjen. Alt ligger til rette for nye trefninger internt i KrF så lenge ordføreren og gruppelederen ikke kan bli enige om den politiske retningen for partiet.