Bolaños kom til Start før fjorårets sesong. Han har allerede vunnet mange fotballhjerter i landsdelen gjennom sin elegante teknikk og tidvis fantastiske mål. For sin innsats tjener han ifølge de opplysninger vi presenterte i går, drøyt 700.000 kroner i året. Ikke sjokkerende mye i dagens fotballverden.

Det sjokkerende i denne saken er at Bolaños agent, Jan Schiefloe, sitter igjen med nesten like mye som spilleren, i underkant av 600.000 kroner årlig. Avtalen ble inngått da Bolaños gikk fra Odense Boldklub til Start. Til alt overmål gjelder den også etter at spilleren avsluttet samarbeidsforholdet med agenten.

Det moderne navnet på slike avtaler er slavekontrakter. Det er forstemmende at denne typen arbeidskontrakter eksisterer i vår del av verden i 2010. Og vi kan ikke forstå at en klubb som Start har gått med på å inngå en slik avtale. Som arbeidsgiver har klubben et ansvar for at spillere ikke utnyttes av agenter.

Selv om denne saken er mindre graverende, er den like fullt en del av et globalt fenomen der agenter skor seg grovt på fotballspilleres bekostning. En rekke avsløringer de siste årene har vist at talentfulle unggutter fra fattige land ofte ender opp som rene handelsvarer i hendene på aktører uten andre hensyn enn egen kortsiktig vinning.

I boken «Den forsvunne diamanten» av Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson tegnes et rystende bilde av unge gutter, særlig fra Afrika. Disse utnyttes kynisk og spyttes ut igjen når agentene ikke trenger dem mer. Hvor mange ødelagte enkeltskjebner som ligger igjen på gata i europeiske storbyer, vet ingen. De nevnte forfattere mener det dreier seg om 20.000 barn.

Det er ingen trøst eller unnskyldning at forholdene er verre i andre land. Starts Bolaños-avtale bør bli den siste av sitt slag.