Vi som er så heldige å bo i og rundt Kristiansand, kan se tilbake på en sommer 2011 spekket med aktiviteter og festivaler. Selv om været til tider har vært begredelig, har festival— og konserttilbudet vært stort. Ett av arrangementene var Randesund ILs håndballfestival som samlet 310 lag fra hele Sør-Norge – og dermed er en av landets største håndballturneringer.

PlussbankCup – fotballturneringen som hvert år arrangeres i juni måned, er en av Norges største fotballturneringer. 473 lag og 6200 deltakere var med på Sørlandets største idrettsarrangement gjennom tidene. Cupen eies av Donn, Vindbjart og Fløy, og bare i løpet av «cupuka» jobbet de tre klubbene nesten 13.000 dugnadstimer.

Otera Open er også et av arrangementene som har skapt stemning og aktivitet i byen. Europas beste sandvolleyballspillere utkjempet Europamesterskap fem dager i august.

I tillegg ble Sørlandsparken Grand Prix, Sommer på Torvet, Palmesus, Odderøya Live, Kirkefestspillene, Punktfestivalen og Protestfestivalen arrangert i løpet av noen hektiske sommermåneder.

Som tidligere heltidsansatt markedsansvarlig i fotballturneringen PlussbankCup, vil jeg gjerne komme med noen betraktninger rundt kommunens rolle for å legge til rette (eller ikke legge til rette) for de ulike aktørene i «festivalmarkedet». For kommunen er flink til å forskjellsbehandle festivaler.

Jeg tar utgangspunkt i to arrangementer, PlussbankCup og Otera Open. Som tidligere ansatt besitter jeg naturligvis inngående kjennskap til førstnevnte.

Av PlussbankCups over 6200 deltakere er 4000 tilreisende (utenfor Agder). De fleste bor på skoler i området, men over 500 på hotell. I tillegg legger mange familier ferieturen til Kristiansand for å følge sine håpefulle. Disse bor også på hotell eller tilsvarende. Flere av våre samarbeidspartnere melder om stort belegg og omsetningsrekorder.

At en familie bruker 2–3000 kroner per døgn på overnatting, spising og shopping, er ganske normalt. Cupen varer i fem dager og det legges igjen mange penger i regionen. Et forsiktig anslag er at 25 % av deltakerne har med seg ett eller flere familiemedlemmer. Det gir minimum 15 millioner kroner i løpet av den korte uka PlussbankCup arrangeres. Beløpet kommer i tillegg til det deltakerne bruker under cupen.

Otera Open skaper også liv og røre i byen, selv om deltakerne verken er mange eller har med seg familiemedlemmer. Toppidrettsutøverne bor gratis, spiser gratis og legger igjen minimalt med penger i vår region. Min påstand er at det er ytterst få som reiser til Kristiansand for å være tilskuer til arrangementet, selv om det heter Europamesterskap aldri så mye. Med andre ord, de som tar turen til Tresse for å se sandvolleyball på høyt nivå, bor her allerede. Det er et vesentlig poeng.

115 lag deltok i årets EM i sandvolleyball, ifølge hjemmesiden til arrangøren. Altså totalt 230 deltakere. Riktignok sendes deler av mesterskapet på tv, men jeg tviler sterkt på at tv-seerne får spesielt lyst til å reise til Kristiansand fordi de har sett en sandvolleyballkamp fra byen. Jeg får i alle fall ikke reisefeber hvis jeg tilfeldigvis ser en sandvolleyballkamp i Verdensserien fra Finland.

I 2011 fikk PlussbankCup 30.000 kroner i kulturstøtte fra Kristiansand kommune. I tillegg fikk cupen tilsvarende beløp som bidrag til deltakerlag fra Kristiansands vennskapsbyer. I år brukte vi hele dette beløpet til å gi økonomisk støtte til lag fra Münster og Hjørring.

Kommunen gir med den ene hånda og tar med den andre, for samtidig som vi fikk 60.000 kroner, betalte vi Kristiansand kommune mer enn 300.000 kroner for leie av baner, haller, skoler, Torvet og Festningen.

Otera Open derimot, betaler ikke en eneste krone til Kristiansand kommune for leie av de lokalitetene de disponerer. I stedet mottar de penger og «gratis tjenester» i bøtter og spann – i 2011 verdsatt til 1,5 millioner kroner. Beløpet er bekreftet av ordfører Sørensen i en artikkel i Fædrelandsvennen, og også av daglig leder Raymond Larsen i World Event Kristiansand. I beløpet ligger blant annet tjenester fra Parkvesenet (tilkjøring/fjerning av sand) og «Ordførerens middag» på Festningen.

World Event, som arrangerer Otera Open, eies av mangemillionæren Bjørn Maaseide. Ifølge utallige uttalelser i media, har han tapt mange millioner på de fem sandvolleyballfestene som har vært arrangert i Kristiansand. Tenk at én mann fra Stavanger er villig til å øse millioner over Kristiansand for at vi skal få lov til å se sandvolleyball i verdensklasse. Det er for godt til å være sant!

Maaseide er en forretningsmann som vet hva som skal til for å skaffe midler fra det offentlige. Er det noen som tror at Kristiansands politikere ville bidratt med en slik støtte hvis arrangementet hadde gått med overskudd? Selvfølgelig ikke – det er dette som Maaseide vet å bruke for alt det er verdt. Å ta en Quart, som betyr at du truer med nedleggelse og flytting av arrangementet, er en mye brukt strategi. De fleste mennesker har avslørt og gjennomskuet trikset, men ikke byens politikere.

Hvis World Event og Maaseide hvert eneste år er avhengige av millionstøtte fra Kristiansand kommune, bør politikerne sette foten ned. Mange andre arrangement er utvilsomt mer inntektsbringende for Kristiansand kommune enn Otera Open, også omdømme- og markedsmessig.

Støtte til arrangementer som involverer ungdom, er en investering for fremtiden. Kristiansand blir en del av barnas oppvekst. Det du har opplevd som barn, videreformidles til andre barn og egne barn i fremtiden.

Kristiansand kommune kan ikke fortsette med å forfordele og dele ut millioner til én kommersiell aktør, mens kommunens egne idrettslag og foreninger må betale i hundretusenkronersklassen for å avvikle sine arrangementer.

Er det ikke mer rettferdig at alle som genererer aktivitet og skaper stemning i byen, får tilskudd fra kommunen?