Så vedtok omsider det greske parlamentet de ytterligere, nærmest ydmykende innstrammingene landet var blitt diktert av "troikaen" EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. 199 av 300 parlamentsmedlemmer stemte for.

At 43 representanter fra partiene som utgjør Hellas' samlingsregjering ble utvist fra sine partier fordi de stemte mot kuttene, sier litt om forholdene i landet. Det samme gjør det faktum at 80.000 til dels voldelige demonstranter var i gatene før og under parlamentsdebatten. Vi skal ikke undervurdere presset Hellas' demokrati utsettes for.

Troikaen er lei av at Hellas ikke følger opp verken utgifts— eller inntektssiden i sin tragiske, offentlige økonomi.

Ennå er ikke alle vilkår oppfylt for at landet kan få utbetalt 130 milliarder hardt tiltrengte euro fra en av de utallige krisepakkene som har blitt stablet på bena. Lederne av de to førende regjeringspartiene må skriftlig bekrefte at de vil iverksette smertelige innstrammingstiltak, uavhengig av hvem som vinner det kommende parlamentsvalget. I tillegg må regjeringen konkretisere hvor og hvordan omfattende budsjettkutt skal gjennomføres – utover de eksempelvis 300 millionene euro i ekstra pensjonskutt og reduksjonen i minimumslønnen til 4500 norske kroner måneden som ligger innbakt i de seneste lånevilkårene. Bakgrunnen er klar nok; "troikaen" er lei av at Hellas ikke følger opp verken utgifts- eller inntektssiden i sin tragiske, offentlige økonomi. Utgiftene reduseres ikke som de skal, skatteinnkrevingssystemet – og skattemoralen – viser små tegn til bedring.

At tommeskruene settes på overfor Hellas, er forståelig ut fra den gjeldende situasjonen. Nå som Italia og Spania synes å være over den verste kneika, har euroen stabilisert seg noe og skjebnen til langt mindre Hellas uroer finansmarkedene i mindre grad. Det er helt åpent om landet virkelig går konkurs eller ikke, og det er en reell mulighet at eurosonen ikke vil omfatte Hellas i løpet av noen måneder. Men uansett utfall går den greske befolkningen noen knallharde år i møte.

De greske tabloidavisene bringer den ene karikaturtegningen etter den andre av Tysklands forbundskansler Angela Merkel i naziuniform. Det kan sikkert både Merkel og Tyskland leve med, men slike reaksjoner gjør ikke Hellas' situasjon bedre.