Det var mange som fikk kaffen i halsen i går da de hørte KrFs nestleder Dagrun Eriksen formidle at programkomiteen i partiet åpner for å akseptere ekteskap mellom homofile. Eriksen uttrykte seg på en måte som har fått selv avisen Vårt Land til å slå fast at KrF nå nyorienterer seg om homoekteskap.

Utspillet vakte sterke reaksjoner fra partifeller og sympatisører, så sterke at Eriksen raskt sendte ut en pressemelding der hun tok avstand fra det inntrykket hun selv hadde skapt. Der heter det at KrF ikke har endret syn, og at ekteskapsbegrepet etter KrFs mening fortsatt skal gjelde ekteskap mellom en mann og en kvinne. Det Dagrun Eriksen hadde ment å si, var at homofile skal ha rett til juridiske rammer rundt sitt samliv. Dette er for øvrig ikke et nytt standpunkt for partiet, som i 2008 indirekte stemte for partnerskapsloven.

For et parti som vaker nær sperregrensen er dette svært risikabelt.

Mange har ventet at KrF i sitt programforslag før valget 2013 ville prøve å finne en ny markeringssak som kunne vinne velgere på linje med kontantstøttesaken fra 199O-tallet. Det har partiet ikke klart. I stedet risikerer partiet nå å få en like betent debatt om ekteskap som det i forkant av fjorårets landsmøte hadde om bekjennelsesparagrafen. Begge sakene står om partiets sjel, men kampen om ekteskapet stikker enda dypere enn formaliserte krav til tillitsvalgtes trostilhørighet. Synet på ekteskap handler om identitet, og rommer dermed en iboende sprengkraft.

Med sine medieuttalelser har nestleder Eriksen skapt bruduljer i og for partiet, og har ødelagt for den nøye planlagte kontrollen partiet til nå hadde med systematiske drypp av nye enkelttiltak i programforslaget. Partiet risikerer at de mange forslagene om styrking av familiepolitikken, som potensielt kunne trekke velgere, vil drukne i diskusjonen om hva KrF egentlig står for i ekteskapspolitikken. Hvis KrF ikke makter å få et annet fokus, vil partiet lide, og muligheten for økt velgeroppslutning vil minke. For et parti som vaker nær sperregrensen er dette svært risikabelt.

Både Dagrun Eriksen og partiet har behov for å tydeliggjøre sine standpunkt i denne kjernesaken. For partiet handler dette om profil, identitet og troverdighet. For Eriksen kan det handle om hennes fremtid som tillitsvalgt.