Kristiansand har på flere måter hatt en vellykket politikk for utbygging av nye boligområder. Balansen mellom tilbudet av nye boligfelt og etterspørselen fra nye innbyggere har stort sett vært god, og til dels mye bedre enn i sammenliknbare byer. Resultatet har vært et fornuftig prisleie på boliger, også i årene med sterk økonomisk vekst. Kristiansand unngikk i den perioden den voldsomme prisveksten som for eksempel Stavanger opplevde.

Dessverre kan ikke det samme positive stemplet settes på miljøaspektet ved utbyggingen. Kristiansands boligområder ligger i dag svært spredt, med det resultatet at transporten mellom dem og mellom dem og sentrum/Sørlandsparken i for stor grad er basert på privatbilisme. Det er ikke en bærekraftig utvikling.

Derfor bør de folkevalgte slutte seg til det initiativet fra administrasjonen i Kristiansand kommune som vi omtalte torsdag. Administrasjonen har rangert 43 påbegynte og planlagte boligutbygginger ut ifra blant annet kollektivtilbud, antall arbeidsplasser i nærmiljøet og hvor komprimert det skal bygges. Hensikten er at fremtidige utbygginger skal bli mer klimavennlige. I neste runde skal det sette Kristiansand i bedre stand til å konkurrere om penger fra de statlige by— og miljøpakkene.

Politikernes holdning til disse forslagene blir ekstra interessant i lys av byutviklingsstyrets svært brede sammensetning. I den kommende fireårsperioden vil hele åtte av bystyrets partier være representert i dette organet. Profiler som Trond Blattmann (Ap), Vidar Kleppe (Dem) og Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG) skal under ledelse av Stian Storbukås (Frp) diskutere landsdelshovedstadens fremtidige utvikling. Da blir det spennende å se hvilke allianser som bygges, kanskje også på tvers av tradisjonelle skillelinjer. For eksempel har Storbukås tidligere markert seg som en sterk tilhenger av bygging i høyden i Kristiansand. Mange i både MDG og andre miljøbevisste partier bør ha sympati med slike tanker, da komprimerte boligområder reduserer behovet for transport.

Utviklingen av Kristiansand bør ses på med nye øyne.