I det stille har den politiske ledelsen for de to fylkeskommunene startet forhandlingene om en sammenslåing av Aust— og Vest-Agder. To ganger før har tilsvarende forhandlinger strandet, men denne gangen er det ikke noe alternativ. Det er et klart flertall på Stortinget for å erstatte dagens små fylkeskommuner med større regioner. Regjeringen har antydet ti regioner som et passende tall.

Dermed er det et langt større alvor over den prosessen som nå er i gang. Og selv om forhandlerne ennå ikke har kommet til tradisjonelt kinkige spørsmål som fordeling av arbeidsplasser, er det utenkelig at slike tema skal kunne velte denne runden. Dessuten kan en tidligere fordelingsnøkkel for arbeidsplasser trolig ligge til grunn for også denne forhandlingsrunden.

Ett Agder vil føre til en lenge etterlengtet samling av regionen. Alle typer diskusjoner og beslutninger som berører landsdelen på tvers av fylkesgrensen vil da ikke lenger måtte følge to løp. Både tid og ressurser vil bli spart på en enklere beslutningsprosess. Og vel så viktig: De som skal ta beslutningene i et fremtidig Agder, må ha hele landsdelens ve og vel med seg helt fra starten av. Med det kan en ny, felles identitet bygges og forsterkes.

Dessverre er situasjonen en helt annen på kommunenivå. Ved fristen utløp 1. juli var det bare Lyngdal og Audnedal som har fattet vedtak om å slå seg sammen, til tross for mange gode forhandlingsprosesser rundt om i regionen. I første omgang ligger nå ballen hos Fylkesmannen, som innen 1. oktober skal komme med sin anbefaling til regjeringen. Men selv om fylkesmennene skulle være djerve, er det et åpent spørsmål hvor mange tvangssammenslåinger Stortinget tør å vedta neste år, kort tid før velgerne skal sette sammen en ny nasjonalforsamling.

Derfor er det trolig mest realistisk å håpe på det neste Stortinget. Der bør de partiene som er for en ny kommunestruktur, deriblant Høyre og Ap, finne sammen og sørge for at fremtidens kommuner blir i stand til å møte fremtidens utfordringer. Denne runden har vist at kommunestrukturen ikke kan avgjøres lokalt.