Veldig mange av oppslagene sier at vi blir nødt til å gjøre noe før skattkisten går tom for velferdsmidler til bl.a offentlig forvaltnings arbeidsfremmende tiltak, som per i dag og de siste 10 år har vært forvaltet av samlingsorganet NAV. Det hersker stor uenighet om hva som er «rett og galt» og statistikk brukes og misbrukes i øst og vest for å understøtte eller skyte ned påstander om hva som virker og hva som ikke virker for at vi skal få flere som står utenfor arbeidslivet, ut i jobb.

Utenlandsk arbeidskraft

Aldri før har så mange mennesker mottatt velferdsytelser fra den norske stat som i dag. Utenlandsk arbeidskraft har siden 2004 stått for om lag 2/3 av økt sysselsetting i norsk arbeidsliv. Siden 2008 er samlet sysselsetting i Norge fallende, og spesielt blant unge står flere og flere potensielle arbeidstakere utenfor arbeidslivet i dag. Er dette kanskje en indikasjon på at vi bør tillate oss å tenke litt annerledes?

Bruker A/S Norge mindre penger per innbygger på passive velferdsytelser i dag enn for 10 år siden? Utgifter til sykefravær og uføretrygd er dobbelt så høyt i Norge ift. BNP sammenliknet med resten av OECD landene. Ca. 4,8 prosent sammenliknet med ca. 1,9 prosent. Er dette enda en indikasjon på at vi kanskje bør tillate oss å tenke litt annerledes?

Ca. 20 prosent av Norges arbeidsføre befolkning er per i dag på trygd - 20 prosent! Vi har et skrikende behov for å redusere ventelister på arbeidsfremmende tiltak, og om vi skal få flere i jobb, er det da ikke fornuftig å starte der?

Verdiskaping

Vi har bruk for at flest mulig bidrar til verdiskaping som neste generasjon kan bygge videre på og da det åpnes opp for muligheter som reduserer ventelistene på tiltak og som øker konkurransemomentet blant aktørene på markedet. Økt konkurranse øker sannsynligheten for at kvaliteten øker på tjenestene som leveres. Med en så alvorlig agenda, og så mye penger involvert bør man også forvente resultater i fra leverandørene.

Jeg sender hermed en og to oppfordringer til velferdsforvaltningen og forvalterne av denne:

1 ) Vær så snill å se til våre kjære naboer i både sør og øst som ikke har oljereservene å lene seg på. Hva kan det være at de prosentvis lykkes i langt større grad med deres arbeidsinkludering på tross av langt færre midler til rådighet?

2 ) Ikke vær redd for offentlig— privat samarbeid. Resten av verden gjør det av ren fornuft for å sikre like og ikke minst rettferdige konkurransevilkår, samt beste mulige kvalitet i tjenestene som tilbys befolkningen. Alle private aktører er ikke nødvendigvis utelukkende og alene opptatt av å tjene enda mere penger - og ikke biter de heller…