Innvandrings— og integreringspolitikk ble av helgens landsmøte i Sarpsborg definert som et hovedspørsmål for partiet. Store deler av lørdagens program var viet dette området, der Venstre legger opp til en mer liberal tilnærming enn de fleste andre partier.

Men i solid Venstre-tradisjon sørget partiets mest profilerte talsmann på nettopp dette området for furore. I svært klare ordelag tok Abid Q. Raja avstand fra det landsmøtets flertall vedtok på innvandringsfeltet.

Raja kaller sitt eget partis politikk for ”koseprat” og ”visvas”. Han mener Venstre unngår å stille krav til våre nye landsmenn og sier dette er å gjøre både dem og det norske samfunnet en bjørnetjeneste. Vararepresentanten til Stortinget fra Akershus går så langt som til å si at han vurderer å sende enkelte av sine egne forslag over til andre partier.

Venstre har opp igjennom forsøkt å dekke over intern uenighet ved å kalle det vidsyn. For velgere flest fremstår det derimot som lite tiltrekkende tvisyn. Ikke minst når den interne uenigheten rammer partiet i en sak der Venstre har en politikk som skiller det fra andre partier.

For her ligger en annen hovedutfordring for Norges eldste parti. Venstre fremstår som et velmenende parti, men uten en profil som skiller det markert fra andre politiske partier. Omtanke for enkeltmennesket, småbedrifters ve og vel, en bedre skole og hensyn til miljøet er alle saker folk flest har sympati for. Men også saker der de fleste andre partiene forsøker å profilere seg, ofte med langt større hell enn Venstre.

På helgens landsmøte ble Grimstad-ordfører Hans Antonen valgt inn i Venstres sentralstyre. Fra denne posten får han mulighet til å påvirke både utformingen og presentasjonen av Venstres politikk. Antonsen har vist seg som en handlekraftig og dyktig politiker. Både han og den øvrige ledelsen i Venstre vil trenge begge deler i rikt monn om de skal makte å igjen gjøre Venstre til en politisk kraft i Norge.