I et brev til Helse— og sosialdepartementet ber de regjeringen redegjøre for hvilke tiltak de vil sette i verk for å bedre situasjonen. Helse- og sosialminister Grethe Strøm-Erichsen innrømmer problemet, men kommer med få konkrete forslag om hvordan man skal løse problemet.

Innen 2030 trenger Norge 16000 flere sykepleiere, og ved årets studentopptak viste statistikken at færre søker denne typen utdanning. Denne trenden bekymrer sykepleierforbundet. Og det har de all grunn til. Statusen til sykepleierutdanningen er i ferd med å synke, og det i en tid hvor vi utvilsomt trenger flere hender i eldreomsorgen.

Mangelen på arbeidskraft kan allerede i dag delvis løses gjennom at man innfører langt flere 100 prosentstillinger innenfor sektoren. Over halvparten av stillingene i det offentlige er deltidsstillinger. I tillegg er det liten tvil om at vi også i fremtiden vil trenge en stor arbeidsinnvandring innenfor dette feltet.

I fremtiden vil spesielt kommunesektoren og eldreomsorgen trenge kvalifiserte sykepleiere. Det er en kjensgjerning i dag at sykepleiere kvier seg for å gå inn i den kommunale helsetjenesten og søker jobber innenfor spesialisthelsetjenestene på sykehus.

Det oppfattes tungt fysisk og psykisk å jobbe innenfor eldreomsorgen. Mange kommuner sliter med dårlig økonomi, sykehjemmene har lav bemanning og de ansatte jobber i tillegg mange ugunstige vakter. Når man i tillegg ikke får en hel stilling er dette stillinger som er lite attraktive.

Det er viktig at regjeringen tar situasjonen på alvor og ser på hvilke tiltak som bør settes i verk på mellomlang og lang sikt for å sørge for at det ikke blir en akutt mangel på sykepleiere i fremtiden. Av mange tiltak handler det blant annet i større grad om å legge forholdene bedre til rette, lytte mer til sykepleierne, samt sørge for at arbeidsbetingelsene blir bedre.