Etter hvert kan de bidra til å dempe den akutte pinen, og bringe den over i en fase som gjør at samfunnet kan komme videre.

Tiden på året tilsier oppmerksomhet rundt studenter, studieopptak og ikke minst studentboliger. Så også i skjebneåret 2011. Som vi meldte i går, mangler nå 13.000 studentboliger på landsbasis. Det er et problem som mange av oss ikke finner grunn til å ta innover oss, men sannelig oppleves det sterkt av dem det angår.

Universitetet i Agder har passert milepælen 10.000 studenter. Det innebærer en formidabel vekst siden seks statlige høyskoler ble tvangsfusjonert til Høgskolen i Agder i 1994. Samtidig er det en honnør til både universitetet selv og dets siamesiske tvilling, Studentsamskipnaden i Agder. Det oppfattes tydeligvis som attraktivt å studere i Kristiansand og Grimstad.

Etter det faglige, er kanskje botilbudet det som i størst grad er med på å bestemme hvor unge mennesker søker seg for å ta sin utdanning. Kan de finne et akseptabelt sted å bo – til en akseptabel pris?

SiA tilbyr nå 1433 studentboliger i de to studiebyene. 500 av dem er kommet til de to siste årene, til en kostnad på nesten 300 millioner kroner. I Grimstad har samskipnaden ledig kapasitet, mens alt er belagt i Kristiansand. Der regner SiAs folk med at deres boliger utgjør 13–14 prosent av det totale studentboligtilbudet i byen, mens de gjerne skulle ha vært oppe i 17–18 prosent. Og for ordens skyld: Det øvrige tilbudet betyr det private: fullverdige hybler, kjellerstuer, leiligheter og hus på deling, samt antakelig en og annen innredet skibbu.

Vi håper at samskipnaden lykkes i å nå sin målsetting. At en non-profit-organisasjon som SiA fremstår som en tung aktør på tilbudssiden i markedet for studentboliger, er viktig for å hindre urimelige leiepriser i den private delen av det samme markedet. SiA blir prisdannende; de private tvinges til å legge seg i samme lei. Det betyr igjen at bokostnadene ikke skal skremme studenter fra å søke seg til Kristiansand og Grimstad – tvert imot.