Et drøyt halvår etter han ble gjenvalgt som USAs president med klar margin, befinner hans popularitet seg på et bunnivå.

For første gang siden Irak-krigen startet er det nå et flertall i USA som mener president Bush misledet det amerikanske folk om begrunnelsen for å gå til krig. Og amerikanske velgere mener at presidenten og hans regjering ikke har klart å håndtere den utfordringen en krig mot Irak ville representere.

Det er nå to år og tre måneder siden Irak-krigen formelt ble avblåst med president Bush's budskap til det amerikanske folk: «Mission completed».

Men for amerikanerne er krigen fortsatt en realitet og kampen mot opprørene krever nye amerikanske liv i Irak hver uke. Og utsiktene til at de amerikanske styrkene skal få kontroll over situasjonen, er små. Forrige uke uttalte en av de ledende amerikanske generalene at opprørerne styrket seg og at angrepene tiltok.

Den amerikanske Bush-administrasjonen er selv ikke villig til å ta selvkritikk på hvordan det amerikanske engasjementet i Irak utvikler seg. Både president Bush og forsvarsminister Rumsfeldt har de siste dagene forsikret den amerikanske offentlighet om at alt er under kontroll i Irak.

Det heter at en politiker kan lure noe av folket hele tiden og hele folket noe av tiden. Men du kan ikke lure hele folket hele tiden. Og det er det president Bush nå er i ferd med å gjøre, med det resultat at det amerikanske folk er i ferd med å gjennomskue Bush-administrasjones Irak-politikk.

Det ligger en bitende ironi i den amerikanske opinionens endrede holdning til det amerikanske engasjementet i Irak. For det var nettopp Irak-krigen og Bush-administrasjonens håndtering av den som president Bush bygde sin valgkamp på i fjor høst. Og det var trolig også avgjørende for valgutfallet. John Kerry ble stemplet som uegnet og inkompetent til å lede USAs fortsatte krigføring i Irak.

Men president Bush's problemer er ikke begrenset til Irak-striden. Etter den republikanske medvinden under valget i november, opplever han nå politiske tilbakeslag på den hjemlige arena. Hans reformprogram for Social Security møter motbør og utnevningen av hans kandidat som ny FN-ambassadør, har blitt forpurret av demokratene i Sentatet — et betydelig prestisjenederlag for en president som seilte inn i sin andre valgperiode i medvind.

Mye tyder derfor på at president George W. Bush's andre valgperiode ikke blir den «walk-overen» som mange så for seg etter valget i november.