Fra flere lokallag ytrer toneangivende KrF-ere nå ønske om en tilnærming til Frp. Steinar Kristiansen er en av dem. Han er nestleder i Kristiansand KrF, og representerer partiet i Fylkestinget i Vest-Agder. Kristiansen uttalte til vår avis lørdag at KrF bør diskutere regjeringssamarbeid med Frp for å stoppe det han beskriver som den rød-grønne fare.

Det er grunn til å lytte når en av frontfigurene i den landsdelen hvor KrF står sterkest tar initiativ til samarbeid med Frp. Budskapet til partiledelsen sentralt er at det må tenkes nytt. Det er et halvt år til neste stortingsvalg, og meningsmålingene så langt tyder på at konstellasjonen Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet kan komme til å overta regjeringsmakten. Målinger gir de tre partiene flertall i nasjonalforsamlingen.

Skal Høyre, KrF og Venstre ha muligheter til å stable på beina et flertallsalternativ på borgerlig side, må Fremskrittspartiet tas inn i varmen. Vanskeligst for å svelge en slik tilnærming har KrF-ledelsen sentralt. Partiets første nestleder, Dagrun Eriksen, målbærer denne skepsisen, og forklarer at de to partiene står for langt fra hverandre i viktige verdispørsmål.

Det har foregått en markant polarisering i norsk politikk denne stortingsperioden, og ikke noe tyder på at den blir noe mindre fremover. På venstresiden har det utkrystallisert seg et klart flertallsalternativ allerede. KrF er det største hinderet for noe tilsvarende på den borgerlige siden.

Vi registrerer at KrFs mangeårige fylkesleder Oddvar Hodne tviholder på at KrF er et sentrumsparti. Etter snart fire år i regjering med et dominerende Høyre, er det lite igjen av KrFs sentrumsprofil. I alle fall er den vanskelig å få øye på i praktisk politikk. Steinar Kristiansen bekreftet lørdag at blant partiets potensielle velgere i sør har det foregått en betydelig høyredreining de siste årene.

KrF har i samme periode mistet oppslutning, og er langt unna de 10 prosentene Dagfinn Høybråten hadde som mål å bringe partiet opp på da han overtok som leder. Spørsmålet er om KrF lenger er i en posisjon hvor partiet kan stille så beinharde betingelser i forhold til hvem det skal samarbeide med. Har KrF ambisjoner om å fortsette i regjering etter valget, må partiledelsen trolig krype til korset, og revurdere sin avvisende holdning til Frp.