Men skal vi tro Kirkens Nødhjelp — det gjør vi - selges årlig fire millioner mennesker som slaver. Simpelthen slaver. 80 prosent av de som «omsettes,» er kvinner. Derav ender 70 prosent i sexindustrien. Etter våpen og narkotika er levende mennesker verdens tredje største illegale handelsvare.

Oppmerksomheten mot denne kontinuerlige, gigantiske tragedien er økende. Vi hadde ganske nylig Norges første «trafficking»-rettssak, flere tv-serier har likeledes tatt opp fenomenet. På Sørlandet har skoleklasser og konfirmantgrupper hatt besøk av Baen fra Laos de siste par ukene. Jentas stillferdig fremførte beretning om hvordan hun som trettenåring ble solgt for 3500 kroner, etterlater ingen uberørt.

Torsdag i forrige uke kunne vi rapportere at spesialrådgiver Petter Skauen fra Kirkens Nødhjelp hadde besøkt Falconbridge Nikkelverk i Kristiansand. Umiddelbart kan forbindelsen til menneskehandel og fasteaksjon virke uklar, men den finnes og er interessant.

Saken er nemlig at det canadiske og samtidig globale Falconbridge-konsernet driver produksjon i Den dominikanske republikk. Landet er ett av to som utgjør den karibiske øya Hispañola, det andre er Haiti. Spenningen mellom de to er betydelig. Den erfarne fredmegleren Petter Skauen antyder i verste fall en ny Rwanda-situasjon. Og det hører med til historien at hundretusener av desperate gjestearbeidere fra Tahiti lever som slaver i sukkerindustrien i Den dominikanske republikk.

En kompleks situasjon, med andre ord. Men også en situasjon med håp i seg, og der har Falconbridge en rolle. Humanitær virksomhet, ved siden av arbeidsplasskapende nikkelproduksjon, gjør nemlig at konsernet oppfattes som en positivt stabiliserende kraft i Den dominikanske republikk. Skauen, som selv er sentral i fredsforhandlingene mellom de to landene på Hispañola, kunne fortelle at Falconbridge faktisk er direkte engasjert i samme forhandlinger.

Kirkens Nødhjelp driver også humanitært arbeid i Den dominikanske republikk. Det har ansatte ved Falconbridge Nikkelverk i Kristiansand lenge støttet. Rundt 70 personer trekkes i lønn hver måned. Når fagforening og bedrift hjelper til, blir det penger av slikt.

Solidaritetsbåndene mellom arbeidskamerater innen Falconbridge-konsernet i Norge og Den dominikanske republikk går langt tilbake og lever i beste velgående. Vi har stor tro på internasjonale fredsprosesser, men vi har minst like stor tro på betydningen av at enkeltmennesker bryr seg over landegrenser.

Vi oppfordrer alle til å gi så det monner til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.