Uvitenhet skaper myter som bidrar til stigmatisering og oppfatninger som vi i vårt ellers så åpne samfunn ikke kan være bekjent av.

I forbindelse med utstilingen «Mitt bipolare univers» gjorde jeg et forsøk på å oppnå kontakt med byens aviser og kommuneoverlegen ved å invitere dem til åpningen. Samtlige uteble, noe jeg ser på som deres ønske om å la stillheten råde, eller skjønte de ikke hensikten min?

Etterlyser fellesbrosjyre

I ettertid har jeg kommunisert med kommuneoverlegen om tema åpenhet. Jeg etterlyser en enkel fellesbrosjyre som sammenfatter de vanligste psykiske lidelser. En slik bør finnes på venterom hos fastleger

mm. Han er ikke enig og mener dette best ivaretas via «moderne sosiale medier». Mobbing gjennom sosiale medier er ingen nyhet. Mobbing skaper psykiske lidelser, her er barn og unge særlig utsatt, og om de samtidig sliter med diagnoser som angst, tourettes, adhd, spiseforstyrrelser, bipolar, selvmordstanker mm. kan en ikke bare henvise til sosiale medier. For noen kan Facebook mv. være angstfremkallende i seg selv.

Selvmedisinering i form av narkotika, alkohol, piller er ofte resultat av manglende forståelse og tiltak i forebyggende arbeid. En vil aldri oppnå optimale forhold, men vi må alltid arbeide for det. Her er fortsatt skriftlig brosjyremateriell ekstremt viktig. Brosjyrene som jeg viser til kan ikke være utarbeid av legestanden alene, men i samarbeid med pasienter og pårørende, evt. også ideelle stiftelser/organisasjoner. En slik fellesbrosjyre skal være på et folkelig språk som barn, unge og pårørende kan lese sammen.

Åpnehet om psykiske lidelser

Når det gjelder åpenhet om psykiske lidelser anser jeg det som en forutsetning i alt forebyggende arbeid. Åpenhet oppnår en ikke gjennom sosiale medier alene, heller ikke gjennom primærhelsetjenesten og slett ikke gjennom spesialisthelsetjenesten. Begge de sistnevnte har ofte problemer med å kommunisere pasientens språk.

Det er på tide å komme ut av «hysj, hysj» eller bekvemmelighetssonen. Vi må få en helt annen tilnærming til psykiske lidelser. Min egen diagnose, bipolar, som jeg nå lever godt med, er ikke alene om manglende åpenhet. Det samme gjelder psykiske lidelser generelt.

Det er mitt håp at psykiske lidelser kommer på dagsorden også i media som Fædrelandsvennen, både for å avmystifisere og for å forebygge. Abup og stiftelser som Mental Helse gjør mye for å åpne opp, men de er også avhengig av pasienter, og deres pårørende som våger å mene.

Mangelvare i samfunnsdebatten

Problemstillingen er vel ikke bare et byråkratisk ansvar men kanskje like mye politisk? Fordi åpenhet og folkelig kommunikasjon omkring psykiske lidelser er mangelvare i samfunnsdebatten, er jeg så fri å sende dette innlegget til Fædrelandsvennens debattside.Kanskje Fædrelandsvennen kunne ha et ukentlig minireferat fra ABUPs ukentlige talkshow «Nesten helg»?

Ovenstående er sendt berørte parter, og jeg forventer et svar på mitt anliggende.