Spørsmålene gjelder den etiske problemstillingen rundt pengene Strømmestiftelsen mottar fra AKO Foundation. Andresen hevder at Strømmestiftelsen har mottatt penger som kommer fra skatteparadis.

Les også :

For å svare på spørsmålene Andresen stiller meg direkte:

Spørsmål 1 : «Du skriver at jeg fremmer en rekke «faktafeil» i min kronikk 30/4. I ettertid er det blitt dokumentert at det ikke finnes eller er påvist noen slike feil. Opprettholder du likevel denne påstanden? I så fall må du fortelle konkret hvilke feil dette er.»

Feilaktige og misvisende

I Andresens innlegg ble det fremsatt en rekke påstander som er både feilaktige og misvisende, men som vi har latt stå for Andresens regning. Dette er urimelige påstander om at AKO Capital er et «gribbefond» og en parasitt på det økonomiske systemet. Det er påstanden om at AKO Capital skjuler sin virksomhet på Cayman, når fondsselskapet tvert imot utviser full åpenhet rundt dette. Det er insinuasjonen om at selskaper som AKO Capital var skyld i finanskrisen, og det er påstander om at AKOs overskudd skyldes utbytting av verdens fattige. Påstandene er urimelige og feilaktige.

Fondenes eiere, investorer og ansatte betaler full skatt på alt som tjenes, og ingenting skjules for myndighetene.

La meg heller gjenta det jeg allerede har skrevet i Fædrelandsvennen 30.04.16: AKO Capital, som AKO Foundations penger i hovedsak kommer fra, har en virksomhet som på ingen måte rammes av den kritikken som er kommet frem i kjølvannet av Panama Papers. Fondenes eiere, investorer og ansatte betaler full skatt på alt som tjenes, og ingenting skjules for myndighetene.

Debatten om Panama Papers handler om skjulte eierforhold og selskapsstrukturer, bidrag til kriminell aktivitet og ulovlige skatteunndragelser. Ingenting av dette gjelder for AKO, som tvert om tar klart avstand fra all slik virksomhet. AKO har i liket med rundt tre fjerdedeler av alle britiske investeringsfond registrert sine fond på Cayman Island, i full åpenhet for myndighetene, og selskapene er regulert av internasjonale finansmyndigheter og reguleringer. AKO Foundation er på sin side en veldedig stiftelse som drives etter de strengeste regler for slike stiftelser i Storbritannia, finansiert gjennom en raus del av AKO Capitals overskudd, for å kunne støtte viktige, veldedige formål innen utdanning og kultur flere steder i verden.

Den skjeve fordelingen

Spørsmål 2 : «Vil Strømmestiftelsen følge oppfordringen fra Tax Justice Network og unngå å ta imot penger fra skatteparadis?»

Vi støtter Tax Justice Networks argumenter om at man skal være forsiktig med å motta penger fra såkalte skatteparadiser. Jeg er ikke uenig med Andresen i at vi lever i en verden der den skjeve fordelingen er vår største utfordring, og at slike skatteparadiser ikke bidrar til en jevnere fordeling av ressursene. Vi har et etisk ansvar å sørge for at pengene vi mottar til fattigdomsbekjempelse, ikke skal ta penger fra dem vi faktisk vil hjelpe.

Jeg er ikke uenig med Andresen i at vi lever i en verden der den skjeve fordelingen er vår største utfordring

Men, når vi som stiftelse mottar penger fra AKO Foundation, har vi undersøkt AKOs strenge krav til den investeringsvirksomheten som pengene kommer fra. Vi har ingen grunn til å mistro AKO i deres dokumentasjon, som viser at de driver på en legitim, etisk riktig og troverdig måte. Vi er glade for at en seriøs stiftelse som AKO Foundation bidrar til vårt viktige arbeid med å fremme utdannelse og utvikling i fattige land.