Amerikanske statsborgere i Norge har begynt å motta henvendelser fra norske finansinstitusjoner (banker, verdipapirfond, forsikringsselskaper mv.) med spørsmål om statsborgerskap. Bakgrunnen er en avtale inngått mellom USA og Norge, som trådte i kraft i juni 2014. Avtalen er en gjennomføring av den amerikanske skatteloven «FATCA» (står for Foreign Account Tax Compliance Act), kaltFATCA-avtalen. Avtalen gjelder som norsk rett og pålegger norske skattemyndigheter å gi opplysninger til USA om finansielle konti som eies av blant annet personer bosatt i USA, og amerikanske statsborgere bosatt i Norge.

Må søke etter verdier

FATCA-regelverkethar sammenheng med at USA behandler sine statsborgere som skattepliktige, uavhengig av bosted og annet statsborgerskap.

Finansinstitusjoner må etter FATCA-reglene nå foreta søk etter amerikanske statsborgere og verdier eid av personer bosatt i USA blant eksisterende kunder, og må innhente egenerklæring om statsborgerskap fra nye kunder. Norske skattemyndigheter vil deretter motta slike opplysninger fra finansinstitusjonene. I utgangspunktet gjelder en grense for rapporteringsplikt for konti med verdi under 50.000 dollar, men ikke alle finansinstitusjoner velger å praktisere denne.

Spørsmålet om skatteplikt kommer på spissen når en amerikansk statsborger anses som skattepliktig både i USA (statsborgerskap) og i Norge (bosted) etter begge lands interne skatteregler.

Selvangivelsesplikt

For å unngå at skatt i så fall må betales både i Norge og USA av samme inntekter, må skatteavtalen mellom landene anvendes. Skatteavtalen avgjør hvilket land som kan beskatte inntekt og formue tilhørende amerikanske statsborgere bosatt i Norge. Dette gjøres etter en vurdering av personens tilknytning til Norge og USA, og hvilket land inntektene skriver seg fra. Norge vil som regel ha beskatningsrett til verdier som skriver seg fra Norge, og som eies av amerikanske statsborgere som er fast bosatt her. Hvis verdier etter skatteavtalen kan beskattes både i Norge og USA, beskytter skatteavtalen mot dobbeltbeskatning. De nye FATCA-reglene vil altså ikke i seg selv føre til at amerikanske statsborgere bosatt i Norge må betale skatt til begge land.

Det er likevel viktig å være klar over at selvangivelsesplikten til USA gjelder for alle amerikanske statsborgere, selv om skatteavtalen fritar fra amerikansk skatteplikt. Manglende levering av amerikansk selvangivelse kan gi grunnlag for ileggelse av gebyrer.

Kostbar prosess

Hvis amerikanske statsborgere i Norge vil fritas fra internrettslig skatteplikt og selvangivelsesplikt til USA, må det amerikanske statsborgerskapet oppgis. Dette er imidlertid en prosess som kan være kostbar og tidkrevende, og som forutsetter at selvangivelsesplikten er fulgt.

Mye tyder på at amerikanske statsborgere bosatt i Norge går mer kompliserte tider i møte. Alt taler for at det beste rådet er å skaffe seg god informasjon om de regler og plikter man som amerikansk statsborger har overfor skattemyndighetene i USA — så raskt som mulig.