De siste årene har det vært ufred i en avdeling i Søgne kommune. Siden 2011 har minst 20 personer sluttet i administrasjonsavdelingen.

Onsdag sto sju personer fram i vår avis. De fortalte om det de mener er uholdbare arbeidsforhold. Ifølge disse skal det dreie seg om ledere som i åpent lende baktaler ansatte, manglende rutiner for rapportering av mobbing og varsling samt omplassering og nye arbeidsoppgaver uten forutgående varsling. I en tidligere varsling til Arbeidstilsynet hevdes det at «Avdelingen preges av et fryktregime». Og i en bekymringsmelding til formannskapet tidligere i høst brukes ord som trusler, trakassering og utfrysing.

For alle utenforstående er det vanskelig å vite hva som har skjedd og ikke skjedd i den nevnte avdelingen i Søgne kommune. Ledelsen mener den har fulgt reglene og de formelle retningslinjene i slike saker. Den viser også til at en ekstern granskning er gjennomført. Advokaten som sto bak denne konkluderte med at «Jeg har ikke funnet kritikkverdige forhold rundt håndtering av personalsakene fra personalledelsens side». Dermed anså kommunen seg ferdig med saken.

I lys av antallet som står bak anklagene mot ledelsen og alvoret i dem, kan dette virke som en unødvendig formalistisk håndtering fra kommuneledelsens side. Det styrker heller ikke troverdigheten til innholdet i advokatens granskningsrapport hvis det er riktig som en tidligere ansatt sier, at de ikke har blitt kontaktet i forbindelse med granskningen.

Nå vil Arbeidstilsynet gripe fatt i saken. Onsdag ble det kjent at tilsynet skal granske påstandene om kritikkverdige forhold i kommunen. Etter så mange og så kraftige anklager, virker det å være på sin plass. Men for kommunens ledelse, både den administrative og den politiske, må det være et tankekors at en intern konflikt har fått utvikle seg så langt at et eksternt organ griper inn. Det bør være et mål for enhver ledelse å håndtere problemer internt, før andre aktører engasjerer seg.