Det har vært store strømninger med empati overfor de desperate syrerne som flykter fra krig, vold eller håpløse forhold i overbefolkede flyktningleire. I land etter land har folk strømmet til for å ønske de fortvilte menneskene velkommen, for å hjelpe og for å vise medmenneskelighet. Også i Norge. Mottak blir overlesset med gaver, mange har meldt inn husvære, pengegaver strømmer inn til hjelpeorganisasjoner og sosiale medier fylles over av nyheter om flyktningstrømmen og alt det menneskelige dramaet som utspiller seg.

I Norge har partiet som alltid har forfektet å være i takt med folk flest, bommet grovt. 20. august gikk partileder Siv Jensen på en talerstol i Ålesund startet valgkampen med en oppfordring til Kommune-Norge om å boikotte bosettingen.

Fjorten dager senere eksploderte den varslede katastrofen. Det betegnes som Europas verste flyktningkatastrofe siden andre verdenskrig. Og selv om noen blir redde og skremte og vil stenge døren, er den aller mest utbredte impulsen å hjelpe. En fersk meningsmåling fra TNS Gallupp viser at hele 48 prosent av den norske befolkning mener vi nå skal ta imot flere flyktninger. 38, 4 prosent mener vi skal ta imot like mange. Og bare 13, 6 prosent mener vi skal ta imot færre. Og Frps lefling med frykten for flyktninger har på nasjonale målinger bare ført dem nedover på barometrene, selv om de i noen lommer ligger stabilt. Nå oppfordrer norske organisasjoner velgere om å stemme på partier som er villige til å ta imot flyktninger.

I Kristiansand har Fædrelandsvennens måling vist at 57 prosent mener vi skal ta imot flere, til sammen 80 prosent mener vi skal flere eller det samme.

Så negativt ladet flyktningdebatten ofte er, er det fantastisk å se at det er vilje til solidaritet.

Og solidaritet kan behøves. Det er ingen som tror at den grusomme krigen i Syria kan løses snart. Millioner av mennesker trenger håp. 48.540 syrere søkte asyl i EU-land mellom april 2011 og juli 2015. I løpet av årets åtte første måneder har 1.826 syriske borgere søkt asyl i Norge. Det forventes betydelig mer. Denne krisen trenger både korte og lange løsninger. Men først og fremst solidaritet.