Nikkelverket har vært lokalisert på samme sted siden 1910, og utslipp av miljøgifter har over lang tid ført til alvorlig forurensning av sjøsedimenter og landmasser. Tildekking av sjøbunn ble utført på begynnelsen av 2000-tallet. Det bedret tilstanden i en periode, men denne forbedringen er stoppet opp. Utslipp av tonnevis med tungmetaller årlig burde tilhøre en svunnen tid. Nå har vi både kunnskap om miljøkonsekvensene og renseteknologi til å oppnå nær nullutslipp.

Les også :

Det er søkt om følgende mengder for årlige utslipp til sjø: Nikkel 2200 kg, kobber 1800 kg, kobolt 300 kgog jern 2200 kg — ingen reduksjon i forhold til tidligere tillatelse.

Sink 500 kg, arsen 600 kg og bly 100 kgmed bare mindre reduksjon.

Utslippene har påvirket miljøet

Nikkelverket skriver i sin søknad: Hvordan dagens utslipp vil påvirke kjemisk tilstand i sedimentene over tid, er ikke klart. Det er helt ubegripelig. I undersøkelser og rapporter de siste årene er det ettertrykkelig dokumentert at utslippene har påvirket miljøet. Dersom utslipp av slike mengder bedriften ønsker får fortsette, vil det medføre en ny alvorlig kontaminering av sjøbunnssedimentene, og på ny en forverring av den økologiske tilstanden i fjorden.

Vi registrerer at grenseverdien for utslipp av nikkel til luft noen år overstiger grenseverdien. Dette er alvorlig...

Det søkes om utslipp til luft av samme mengder som tidligere, med økning for kobber - 2000 kg, nikkel 1700 kg og kobolt 260 kg pr år.

Vi registrerer at grenseverdien for utslipp av nikkel til luft noen år overstiger grenseverdien. Dette er alvorlig, og vi mener det bør settes krav til tiltak for å redusere den uakseptable spredningen av helse- og miljøfarlig støv.

Nikkelverket planlegger utslipp av så store mengder radioaktive isotoper, at det utløser krav om utslippstillatelse fra Strålevernet. Totalt søker Nikkelverket om et årlig utslipp av 200 kg uran og 1 kg thorium, noe Statens Strålevern har gitt bedriften tillatelse til å slippe ut, samt å lagre inntil 800 tonn radioaktivt slam, også årlig, på fabrikkens eiendom.

Kan oppfattes manipulerende

Utslippet til Hannevikbukta har en urankonsentrasjon i utløpet på 50-60 µg/l (mikrogram pr liter). Da den naturlige konsentrasjonen av uran i sjøvann er 3,3 µg/l, kan det oppfattes manipulerende når representanten fra Nikkelverket i avisinnlegget skriver at når det gjelder stråling, så er den naturlige strålingen fra sjøvann høyere enn i utslippsvannet, og i den sammenheng trekker inn radioaktivt kalium. Det er stor forskjell på giftigheten av uran og kalium - så hvorfor trekke inn kalium når bekymringen er uran?

Forurenset sigevann fra deponiene, og grunnvann som siger inn i deponiene, samles og ledes til renseanlegg før det slippes ut i fjorden.

National Institute for Public Health and the Environment oppgir at 1 µg/l av uran i tillegg til naturlig stråling (sjøvann 3,3 µg/l) vil kunne ha negativ effekt på naturmiljøet. Radioaktive uranisotoper, som dette dreier seg om, har en nær uendelig nedbrytings-/halveringstid, og de vil kunne akkumuleres i næringskjeden fra mikroorganismer til fisk, fugl og mennesker.

Les også :

Les også :

Nikkelverket har hatt flere deponier. Forurenset sigevann fra deponiene, og grunnvann som siger inn i deponiene, samles og ledes til renseanlegg før det slippes ut i fjorden. En særlig utfordring er de eldre deponiene under bedriften. Her er to hovedstrømmer for grunnvann. Bedriften har etablert pumpebrønner i begge for å redusere risikoen for utslipp gjennom grunnvannet. Vi må imidlertid regne med at en god del forurenset grunnvann ikke blir fanget opp i renseprosessen. Det ender da i sjøen med forurensing som kommer i tillegg til det bedriften søker om godkjenning for.

800 tonn radioaktivt slam

Glencore har så fått lov til å lagre inntil 800 tonn radioaktivt slam pr. år i fjellhallene uten krav til måling eller hvordan det radioaktive avfallet skal håndteres når vektmengden er nådd eller ved eventuelle endringer i bedriftens drift. Vi stiller derfor spørsmål om hvordan det forurensede sigevannet fra tidligere deponi, fra brønnene under bedriften og de nye fjellhallene vil bli ivaretatt når bedriften og renseanlegget en gang legges ned?

Nikkelverkets tillatelse til utslipp av radioaktivt vann og lagring av radioaktivt slam har vi påklaget til Klima— og miljødepartementet. Samtidig ligger det til behandling i Miljødirektoratet søknad fra bedriften om de store utslippene av tungmetaller til luft og vann. Den har vi innsigelse til, også med henvisning til naturmangfoldloven. Om våre innsigelser ikke fører fram, frykter vi at Kristiansandsfjorden får forurensing som blir tatt opp i marint liv. Det vil skape uro og forringe kvaliteten på friluftsliv for store befolkningsgrupper.