Vedr. Fædrelandsvennens artikkel 13.06 under overskriften ”Operakrangel: Gupta uønsket i Fjæreheia”.

Som arbeidsgiver ønsker selvfølgelig ikke Kilden Teater— og Konserthus å gi detaljinformasjon i personalsaker. Men i forbindelse med Fædrelandsvennens fremstilling 13.06 vil jeg gjerne bidra med noen opplysninger.

Saken dreier seg om dirigentoppdraget for operaen ”Carmen”. Den fremføres i to ulike versjoner. Den første har premiere ute i Fjæreheia sommeren 2013, den andre inne i Kilden med premiere 14. september samme år. Rolf Guptas nåværende kontrakt som sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester utgår 31. juli 2013. ”Carmen” i Fjæreheia skjer altså i sluttukene av hans periode, ”Carmen” i Kilden etterpå.

I utgangspunktet var Gupta tiltenkt dirigentoppgaven for begge ”Carmen”-produksjonene. Grunnen til at vi nå har foretatt et annet valg, og løst ham selv og oss fra den opprinnelige planen, er hans sterke og uttalte skepsis til ”Carmen”-oppsetningen i Fjæreheia, også etter at den ble formelt vedtatt i vår organisasjon.

Det er legitimt i alle organisasjoner å komme med synspunkter og innvendinger tidlig i en prosess. Når endelige beslutninger er tatt, forventes det lojalitet og positiv medvirkning i arbeidet videre. For å unngå belastende friksjon i det krevende arbeidet fremover med storoppsetningen ”Carmen”, har det i en totalvurdering vært nødvendig å finne en annen dirigent med en positiv grunnholdning til ”Carmen” i Fjæreheia. Dette er både Rolf Gupta og Musikernes Fellesorganisasjon orientert om.

Fædrelandsvennen omtaler dette som en konflikt. Det gjorde jeg ikke i mitt svar til journalisten, og det gjør jeg fortsatt ikke. Vi er uenige med Gupta i hva som er best for realiseringen av prosjektet ”Carmen”. I forkant av konklusjonen var dialogen mellom Rolf Gupta og meg åpen i så måte. Og denne saken endrer ikke hans tiltenkte oppgaver som sjefdirigent i Kristiansand Symfoniorkester i resten av hans kontraktperiode.