Kvarme var ikke blant de sju kandidatene Oslo bispedømmeråd nominerte på listen som har vært ute til den første kirkelige avstemningen. Den store oppslutningen han likevel har fått, må tolkes som en protest fra konservative krefter i Kirken mot bispedømmerådets nominasjon. Kvarme har sterk støtte blant landets proster, teologiske professorer og menighetsråd.

Etter den første runden i nominasjonsprosessen gikk Kvarme videre sammen med Trond Bakkevig, prost i Vestre Aker kirke, og Helen Bjørnøy i Kirkens bymisjon. Gjeldende regler er slik at de tre med høyest stemmetall blir med i den avsluttende runden. Fredag ble det imidlertid kjent at Erling J. Pettersen, som er direktør i Kirkerådet, blir kalt inn til intervju.

Pettersen, som regnes som teologisk liberal, var en av de sju opprinnelige kandidatene, men falt ut etter at Kirkedepartementet hadde vurdert den kirkelige avstemningen. Nå trosser Kirkerådet departementets anbefaling, og innkaller Pettersen, fordi rådet er uenig i departementets måte å regne ut stemmene på. Det viser seg at Pettersen skulle ha vært i finaleheatet om departementet hadde oppsummert den kirkelige avstemningen på den måten Kirkemøtet fastsatte i 2003. Flere politikere har kastet seg inn i debatten, og tilspisset striden om ny Oslo-biskop. Oslo Høyre har bedt sine tre statsråder om å motarbeide Kvarme. Nestleder Trine Schei Grande i Venstre advarer også mot Kvarmes konservative linje. Kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) sier hun kommer til å vektlegge det kirkelige votum sterkt når saken skal avgjøres, og hun mener Kvarme er utsatt for en svertekampanje fra liberale krefter i denne saken.

Spenningen om hvem som blir ny biskop i Oslo vil vedvare de kommende ukene. Det kirkelige avstemningsresultatet går nå til bispedømmerådet i Oslo, Kirkerådet og landets biskoper utenom Oslo. De har frist til 22. februar med å gi en innstilling til kirkeministeren. Utnevnelsen av ny Oslo-biskop skjer i mars.

Vi tror ikke kontroversielle Kvarme er den riktige til å etterfølge Stålsett hvis Oslo skal beholde en åpen og inkluderende kirke. Kvarme har heller ikke den sterke støtten i hovedstaden som han har ellers i landet. Faren er stor for at Kvarme vil gjøre det trangere i Oslo-kirken. Samtidig er vi redd striden som pågår om hans kandidatur fører til at det går prestisje i saken, og at det blir utslagsgivende når avgjørelsen faller.