Dermed fortsetter Ap sentralt hardkjøret mot Frp. Det begynte for ett år siden, da partiet sammen med LO erklærte krig mot Frp. Partisekretær Martin Kolberg satte seg fore å knekke Frp-koden, noe som skulle føre til at velgerne flyktet fra Frp.

Ett år senere kan vi konstatere at strategien har vært fullstendig feilslått. På en meningsmåling offentliggjort i Nationen og Klassekampen i går er Frp landets største parti med 30,8 prosent oppslutning. Det er 8,7 prosent høyere enn ved stortingsvalget i 2005 — da også hvert femte LO-medlem stemte Frp. Valgresultatet utløste offensiven Ap og LO i fellesskap startet mot Frp for ett år siden.

AP-LEDELSEN VIL fortsette samme strategi fram mot valget neste høst. Det vil neppe ha den ønskede effekten. En «hakk-på-Frp»-strategi møter også kraftig motstand i distriktene. Ikke minst fra Ap-ordførere som samarbeider med Frp. I både Kvinesdal, Averøy, Askim, Hobøl og Vestby har Ap valgteknisk samarbeid med Frp i denne perioden. Til Dagsavisen sier flere ordførere at Ap har lite å hente på å skjelle ut Frp.

Et annet forhold som bør bekymre Ap er at Sentios siste måling for Nationen og Klassekampen avdekker at Frps velgere er de suverent mest lojale. Vi ser ikke bort fra at enda mer massiv Ap-propaganda mot Frp kan styrke lojaliteten ytterligere. Meningsmålinger tilsier at Frp kan komme til å gjøre et brakvalg om knapt ni måneder. Det betyr at partiet får betydelig innflytelse i langt flere kommuner enn tilfellet er i dag.

VI SKJØNNER Ap sentralt har behov for å markere avstand til Frp. Men ute på lokalplanet er virkeligheten mye mer sammensatt. Ofte kan samarbeid ha mer med personer enn parti å gjøre. Det varierer fra kommune til kommune. Når valgresultatet 2007 er klart, tror vi ikke Ap-lag lokalt vil la ledelsen sentralt stå i veien for å finne løsninger på tvers av partigrenser - selv om det også inkluderer Frp.