Hittil har amerikanske diplomaters nedsettende karakteristikker av utenlandske statsledere fått mest oppmerksomhet. Men det er opplysninger knyttet til Irans atomprogram som synes å være de mest interessante – og skremmende. Bildet som tegnes i de offentliggjorte dokumentene er at faren for krig er høyst reell.

Iran hevder at atomprogrammet kun har fredelige formål, i form av strøm til landets innbyggere og bedrifter. Dokumentene fra Wikileaks viser at det langt fra bare er Israel, USA og Europa som mistror presteregimet i Teheran. Blant de arabiske naboene er frykten for en iransk atombombe stor, så stor at flere av dem gjentatte ganger har bedt USA bombe atomanleggene sønder og sammen.

Dette står i sterk kontrast til de samme lands offisielle politikk. Både Saudi-Arabia, Gulf-statene og Jordan har utad advart USA og Israel mot å angripe Iran. I møter med fremtredende amerikanske politikere er altså tonen en helt annen. Den saudiske kongen skal ha bedt USA om «å kappe hodet av den iranske slangen».

Andre dokumenter viser også at Israel er svært utålmodig i forhold til Iran. Med god grunn frykter den jødiske staten mer enn noen andre et mullaregime utstyrt med atomvåpen. Lederskapet i Teheran har flere ganger truet med å slette Israel fra kartet. Ifølge offentliggjorte rapporter har Israels forsvarsminister diskutert konkrete tidsplaner for et angrep mot Iran i møter med amerikanske tjenestemenn.

Det mest realistiske alternativet til et angrep mot Iran er effektive internasjonale sanksjoner. Dessverre viser Wikileaks-dokumentene en svært tydelig splittelse i det internasjonale samfunnet. Ikke bare mellom USA og Europa på den ene siden og Kina og Russland på den andre. Også internt i EU og mellom Frankrike og USA er det ulike syn på hvordan Iran bør håndteres. Denne splittelsen gir Teheran store muligheter til å spille de ulike landene ut mot hverandre for å vinne tid til å utvikle atomvåpen.