Utnevnelsen under forsvarsalliansens 60-årsjubileum i helgen skjedde ikke uten dramatikk. Tyrkia forsøkte innbitt å hindre at Fogh Rasmussen fikk toppstillingen, men USAs president Barack Obama tvang i sluttfasen tyrkerne til å bøye av.

Tyrkias motstand mot Fogh Rasmussen er begrunnet i flere forhold. Danmarks statsminister forsvarte kompromissløst ytringsfriheten da striden om Muhammed-karikaturene raste som verst og avslo å møte muslimske ambassadører. Han er også motstander av tyrkisk medlemskap i EU. Dessuten reagerer tyrkerne sterkt på at den kurdiske tv-stasjonen Roj opererer fra dansk jord. Tyrkiske myndigheter anser Roj for å være et talerør for den forbudte kursiske frigjøringsorganisasjonen PKK, men de har ikke lyktes i sine fremstøt overfor danskene for å få stasjonen stengt.

At tilliten til Fogh Rasmussen er liten i Tyrkia og den muslimske verden, har også sammenheng med at han var en nær alliert av George W. Bush. Han ble beskyldt for å være en nikkedukke for den tidligere amerikanske presidenten. Som eneste land i Norden støttet Danmark invasjonen i Irak. Flere mener Fogh Rasmussen har satset mye på USA de siste årene, og at han får betalt for det nå med sjefsjobben i Nato.

Statsminister Jens Stoltenberg mener en av Fogh Rasmussens viktigste oppgaver blir å bygge bro til den muslimske verden. Det kan bli en enorm utfordring, ikke minst siden utnevnelsen kan bli oppfattet som en provokasjon i muslimske land. At Nato er i krig i Afghanistan – og også involvert i operasjoner i Pakistan – gjør ikke Fogh Rasmussens oppgave mindre krevende.

Under Natos jubileumsmøte i helgen ble det klart at europeiske land bidrar med 5 000 nye soldater i Afghanistan i tillegg til USAs 21 000. Den militære opptrappingen og utnevnelsen av Fogh Rasmussen som Nato-sjef er et tydelig signal til både Tyrkia og andre muslimske land om at frihet og demokrati er verdier den vestlige verden ikke vil gå på akkord med. Tiden vil vise om dette styrker motkreftene mot vesten i den muslimske verden — eller som det bidrar til dialog og større forståelse.