REKTORER I NORSK grunnskole skremmes til taushet. I en fersk undersøkelse fra Utdanningsforbundet fremgår det at 80 prosent av rektorene mener skoleledere ikke våger å uttale seg om kritikkverdige forhold av frykt for reaksjoner fra overordnede. Frykten er ikke ubegrunnet. Hver femte rektor svarer at de har fått refs etter å ha uttalt seg offentlig.

Utviklingen de siste fire årene har gått i retning enda mer taushet og frykt. I en tilsvarende undersøkelse i 2004 svarte 76 prosent at frykten for å uttale seg offentlig var stor.

Ofte er det forbeholdt rådmenn og etatssjefer å flagge meninger i det offentlige rom. Nedover i rekkene oppfattes kravet om lojalitet til arbeidsgiver å være så sterkt at ansatte er redd for å ytre seg. I et slikt klima skal det sterk rygg til for å bryte ut av taushetskulturen.

DEN OFFENTLIGE debatten kan bli fattig og kraftløs når rektorer og ledere i andre kommunale virksomheter kjenner seg kneblet. De nærmeste til å gi pålitelig informasjon, er de som er tett på der tjenestene utføres. At rektorer – eller lærere for den saks skyld – sier fra hvis skolebudsjettene er for stramme til å kunne gi elevene opplæringen de har krav på, er en styrke for demokratiet, selv om det kan virke ødeleggende for glansbildet kommuneledelsen forsøker å male av kommunen.

En kommune er et forvaltningsorgan med ansvar for en stor del av tjenestene innbyggerne har bruk for i det daglige. Innbyggerne et å anse som de egentlige «arbeidsgiverne» for kommunalt ansatte. Da har innbyggerne også krav på å få vite hvordan det står til i de ulike virksomhetene. Det forutsetter en åpenhetskultur som i mange kommuner er fraværende.

I FLERE ÅR HAR kommuner vært opptatt av profilering og merkevarebygging. Det har gått på bekostning av nødvendig informasjon utad og ytringsfrihet for ansatte. Men det finnes kommuner som viser vilje til å bevare takhøyden. De har skjønt at åpen debatt om viktige kommunale oppgaver og eventuelle kritikkverdige forhold er et sunnhetstegn som øker mulighetene for å gjøre tjenestetilbudet bedre. I motsetning til hva mange synes å tro, styrker en åpenhetskultur også tilliten mellom ansatte og ledelse.