Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss sier til Klassekampen at partiet må være forberedt på alle utfall av valget – også å sitte alene i en mindretallsregjering. Slik partiet gjorde i årene 1981–83. Utspillet blir ikke nådig mottatt hos den potensielle alliansepartneren Frp. Partileder Siv Jensen reagerer skarpt. Hun advarer Høyre mot å ta fram den gamle arrogansen. Og igjen bringes absolutter vi har hørt mange ganger tidligere på banen: Frp kommer aldri til å støtte en borgerlig regjering partiet selv ikke er med i.

Før valget i 2009 var rot på borgerlig side en vesentlig del av forklaringen på den rødgrønne seieren. Høyre-leder Erna Solbergs store prosjekt om bred borgerlig samling havarerte. Verken KrF eller Venstre ville ha noe med Frp å gjøre. Dermed endte valgkampen på borgerlig side med alle mot alle, og velgerne mistet langt på vei troen på at et regjeringsskifte ville være mulig.

Nå er det nesten to og et halvt år til neste stortingsvalg, og mye kan skje. Men et kaldere klima mellom de to store høyrepartiene er uansett ikke gunstig med tanke på fremtidig samarbeid. På mange målinger de siste månedene har Høyre og Frp hatt flertall sammen. Men i stedet for å snakke seg nærmere hverandre, velger Høyre nå en linje som provoserer kraftig på Frp-hold. Det kan lett feste seg et inntrykk av at Frp holder mål som fødselshjelper for en Høyre-regjering, men ikke som regjeringspartner.

Bakgrunnen for Høyre-utspillene er åpenbar. Erna Solberg vil ikke stenge døren for sentrum. Både KrF og Venstre ønsker regjeringsskifte. Haken er at aversjonen mot Frp fortsatt er sterk, og det er umulig å forutsi om de vil støtte en regjering Frp er med i eller selv delta i en bred borgerlig koalisjon hvor Frp også er inne. Dermed er situasjonen omtrent den samme som den var i opptakten til valget i 2009. Frp avholder sitt landsmøte i helgen. Partiet har mistet oppslutning det siste halvåret, men er likevel en maktfaktor å regne med på borgerlig side. Så stort er Frp at både Høyre og sentrum må forholde seg til partiet på en helt annen måte enn nå om et regjeringsskifte i 2013 skal bli mer enn en drøm.